Gepubliceerd op 19.06.2023 | Tekst: Véronique Patteeuw | Foto's: Johnny Umans

A+302 Tackling Water at the Source

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+302 Tackling Water at the Source. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

In de recent opgeleverde watertuin te Meise onderzochten Gijs Van Vaerenbergh en Atelier Arne Deruyter hoe de botanische kracht van water kan worden beleefd. Het leidde tot een ontdekkingstocht net boven het wateroppervlak.

Plantentuin Meise is zonder meer een aangename plek om in te dwalen en te verdwalen. Wie er op een verloren zon- dagmiddag weleens kwam, herinnert zich ongetwijfeld het middeleeuwse kasteel van Bouchout, een restant van de twee historische kasteeldomeinen die in de loop van de 20e eeuw vergroeiden tot een van de grootste collecties levende planten in Europa. De plantentuin combineert wetenschappelijk onderzoek met publieke wandelingen door middeleeuwse en romantische tuinen. Hedendaagse architectuur kreeg er recent ook onderdak met onder meer het onthaalpaviljoen en het plantenpaviljoen van Nu architectuuratelier, de restauratie van het kasteel van Nu en Altstadt architecten, en een nieuwe watertuin van Gijs Van Vaerenbergh en Atelier Arne Deruyter.

De watertuin moet onderdak bieden aan een nieuwe en groeiende collectie water- en moerasplanten. De kracht van het ontwerp zit hem echter ongetwijfeld in de verrassende manier waarop het de botanische kracht van water doet beleven. Voor de aanleg van de watertuin vertrok Gijs Van
Vaerenbergh van het bestaande eiland dat er al jaren onduidelijk bij ligt – ontoegankelijk en vol wildgroei. Gijs Van Vaerenbergh slaagde erin dat eiland om te vormen tot een archipelago aan biotopen, waarop een pad zich van de ene tuin naar de andere slingert. Vanaf de oever ontvouwt zich aldus een 400 meter lange wandeling langs, op en over het water: nu eens langs een spiegelbos, een Japanse watertuin of een diepere poel, dan weer langs zonnige oevers met waterlelies, een ven met vleesetende planten en berkenbomen, of nog een schaduwtuin met rotsen, varens en mossen.

(…)

Architect Gijs Van Vaerenberghv
Website gijsvanvaerenbergh.com
Project name Island Garden
Location Botanic Garden, Meise

Programme Public landscape architecture: a concrete path hovering above the water and between various islands with different botanical collections
Procedure Open Call (Team Flemish Government Architect)

Client Nationale Plantentuin Meise
Landscape architect Atelier Arne Deruyter
Structural engineering BAS Bureau voor Architectuur & Stabiliteit
Service engineering ARA Atelier Ruimtelijk Advies
Lead contractor De Dender

Completion 2022
Total floor area 1,400 m2
Budget € 900,000 (excl. VAT and fees)
Product/Supplier Bega (exterior lighting)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.