Gepubliceerd op 18.05.2022 | Tekst: Eline Dehullu

Portret

A+ laat een Belgisch bureau aan het woord dat zichzelf voorstelt aan de hand van een referentie die betekenend is voor zijn architectuurpraktijk.

“Wat ons erg intrigeert aan het werk van Rietveld, is dat hij zich al ontwerpend afvroeg hoe hij het wonen tot een dagelijks feest kon maken. Dat deed hij eerst en vooral door naar boeiende relaties tussen het gebouw en de wereld daarbuiten te zoeken, door onder andere de topografische condities uit te buiten en het landschap binnen te trekken of juist op afstand te houden. Hoewel hij het experiment nooit schuwde, kwam hij tot erg huiselijke woningen op maat van de opdrachtgever. Allicht door zijn achtergrond als meubelmaker beheerste Rietveld de kunst om op een onpretentieuze manier kleine momenten groots te maken. De inkomhal op de foto is meer dan een functionele ruimtelijke verdeler; ze legt bijzondere fysieke (zicht)relaties met de ruimtes eromheen, maar door het subtiele gebruik van een split-level en wanden met invullingen in figuurglas die het licht tot diep in de woning brengen, wordt toch niet alles in één keer prijsgegeven. De overmaat van de gang maakt dat deze door de kinderen als speelruimte gebruikt kan worden.

Rietvelds ambitie om te komen tot een woonfeest via de koppeling van landschap, architectuur en meubelontwerp, vinden we erg inspirerend voor onze eigen ontwerppraktijk. Binnen de vaak noodzakelijke compactheid die de stedelijke context ons doorgaans oplegt, moeten wij immers oefenen om via kleine gebaren naar genereuze momenten te zoeken. In onze ontwerpen ambiëren we de organisatie van het programma tot een ruimtelijk systeem van horizontale en verticale doorzichten die een balans zoeken tussen verbinden en afstand houden. Dat geldt voor ons eigen kantoor, dat tot stand kwam vanuit de grondige verbouwing van een banale rijwoning met weinig ruimtelijke kwaliteiten, maar evengoed voor de nieuwbouwschool Het Hinkelpad, die we binnenkort in Berchem zullen realiseren.”

Office name Komaan!
Architecten Website komaanarchitecten .be instagram.com/ komaanarchitecten
Office location Berchem (Antwerp)
Founders/Associates
Jerzy Bakker, Anke Nys, Katrien Van Doren, Olivier Roels
Office founded in 2014
Staff 7

Selected projects

  • Sint-Lievens college (conversion kindergarten and primary school), Antwerpen, 2019
  • Muggenberg (first-floor flat renovation), Deurne, 2021
  • Residentie Georges (apartment block topping), Antwerp, 2014
  • Observatietoren (Stappersven for Natuurpunt), Kalmthout, 2019
  • Daenen (new construction urban dwelling), Berchem, 2019

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.