Gepubliceerd op 02.08.2022

Met diepe spijt melden we het overlijden van de Belgische architect Lucien Kroll. (°17 maart 1927).

Als ontwerper van het beroemde Mémé (Maison des Médecins) in Brussel en als internationaal bekend en invloedrijk theoreticus is Lucien Kroll een van de belangrijkste figuren van de Belgische architectuur. Deze pionier – op meer dan één vlak – kant zich al vijftig jaar tegen de uitwassen van het modernisme, de verstedelijking en de industrialisering van de woningbouw. Samen met zijn vrouw Simone, met wie hij het bureau leidt, was hij één van de eerste architecten die ecologie en burgerparticipatie centraal plaatste. Zijn werk is gecentreerd rond incrementalisme en complexiteit met projecten die weinig aan toeval overlaten. De plannen zijn met strakke hand uitgewerkt, de tekeningen rijk en precies.

In de afgelopen jaren heeft A+ meermaals het privilege gehad om met Lucien en zijn vrouw Simone te mogen samenwerken. In 2016 nodigden A+ en Bozar hen uit om hun werk voor het eerst in België te presenteren in een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. We publiceerden bij deze gelegenheid een interview, dat u hier kunt herlezen, in het nummer A+260. Meer recent werd het werk van Lucien en Simone Kroll bekroond met de Lifetime Achievement Award van de Brussels Architecture Prize 2021, een architectuurprijs die we samen met Urban.Brussels organiseerden. Wij nodigen u uit om hier het interview met het echtpaar, afgenomen door Elodie Degavre, in het kader van de prijsuitreiking nog eens te herlezen.

Met zijn vertrek verliest de architectuurwereld een figuur die het Belgische en Brusselse landschap permanent heeft getekend, en wiens werk niemand onverschillig laat. Wij betuigen onze oprechte deelneming aan zijn echtgenote, Simone, aan zijn kinderen, Marie en Adeline, en aan zijn familie.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.