Horizontal Metropolis: A radical project

gepubliceerd op 22.05.2018 A+ Expo

HM_BOZAR_edit

Twee jaar geleden presenteerde Paola Viganò samen met studenten van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) de ‘Horizontale Metropool’ op de Biënnale van Venetië. Het is een radicaal project over de ontwikelling van diffuse stedelijkheid, dat gebruik maakt van een nieuw conceptueel kader met als cruciale termen porositeit, isotropie, connectiviteit, horizontaliteit, en ruimte als kapitaal en hernieuwbare hulpbron. De tentoonstelling is een tegen-theorie: anders dan het mainstream-debat over de toekomst van de stad, gelooft men hier dat diffuse stedelijkheid zich duurzaam kan ontwikkelen.

Deze zomer reist de tentoonstelling ‘Horizontale Metropool’ naar het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en wordt het concept aan de Belgische context getoetst. Aan de vijf bestaande casestudies, waaronder la ville territoire in Lausanne, de Citta diffusa in Venetië, de Megapolis in de Verenigde Staten en Desakota in China, worden tijdens een summer school drie Belgische casussen toegevoegd: het Oost-Vlaams kerngebied, de Vallei van de Samber en Brussel West. Het onderzoeksprotocol van Broadacre City (Wright, 1935) vormt het kader van de expo. Dronebeelden en interviews leveren een rijke impressie op van de verschillende casestudies voor de toeschouwer.

Gedurende de loop van de tentoonstelling zal er tijdens open en publieke sessies over de socio-ruimtelijke concepten gedebatteerd worden vanuit een filosofisch, artistiek en politiek oogpunt. De intellectuele uitdaging is de kritiek op het idee van het centrum, en als tegenreactie het nastreven van a-centrische systemen en structuren: niet-hiërarchisch, isotroop en horizontaal!

Horizontal Metropolis: A Radical Project is vanaf 15 juni t.e.m. 26 augustus 2018 te bezoeken in BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Horizontal Metropolis: A radical Project
Curator: Paola Viganò
van 15 juni t.e.m. 26 augustus 2018
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Vrije toegang

Coproductie A+ Architecture in Belgium, BOZAR
Main sponsor Atenor
Structurele PartnerFEBELCEM
SteunVlaamse overheid, Stad Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Fédération Wallonie-Bruxelles, Région Wallonne

Curatorial Team : Martina Barcelloni Corte [EPFL], Chiara Cavalieri [EPFL], Michiel Dehaene [UGent], Bénédicte Grosjean [ENSAP Lille], Géry Leloutre [ULB] 
Onderzoek belgische context : Bénédicte Grosjean (Coordinatie), Michiel Dehaene, Géry Leloutre, David Peleman
Productie van de Belgische casussen : Paola Viganò, Michiel Dehaene, Géry Leloutre (Coordinatie), Alessia Calo, Bertrand Plewinski, Elke Duvillers, Emma Bierens, Pauline Varloteaux, Paolo Ruaro, Davide Cauciello en Axel Hidalgo
Scenografie : Tommaso Pietropolli
Summer School : Paola Viganò, Michiel Dehaene, Géry Leloutre, Chiara Cavalieri, Guillaume Vanneste et Christian Nolf
In samenwerking met Studio Paola ViganòEPFLIUAV, architectuurfaculteiten van de Ugent en van La Cambre Horta (ULB).

Logo_HM

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief