Modern wonen in Brugge

gepubliceerd op 17.01.2017 | tekst Shendy Gardin

eigen-woning-architect-a.-ghyssaert-1967-ghyssaert-axel-01-01-1967-axel-ghyssaert
Nog tot 22 januari kunt u in het Brugse Stadsarchief de expo ‘Axel Ghyssaert, modern wonen in en rond Brugge’ gaan bezoeken. Een kleine bescheiden tentoonstelling over het werk van deze Brugse architect die in samenwerking met het Architecture Archive / Sint- Lukasarchief tot stand kwam.

De expo focust op de private woningbouwprojecten die de architect realiseerde tussen 1960 en 1975. Stuk voor stuk ontwerpen die gekenmerkt worden door een eenvoudige open constructie – veelal in skeletbouw – waarbij zwart-wit contrasten en een ritmiek van transparant versus gesloten de gevels typeren.

Twaalf tentoonstellingspanelen voeren je mee naar de zestiger, zeventiger jaren waarin Ghyssaert zijn signatuur neerzette. De expo opent met de woning ‘Naessens’, een vrijstaande villa die in 1963 de architectuurprijs Van de Ven in de wacht sleepte en gepubliceerd werd in vaktijdschriften als La Maison, Architecture en de Architekt. De tentoonstelling wordt verdergezet met onder andere de woningen Fonteyne (1962), Glorie (1962) en De Buyst (1963). Telkens hanteren ze dezelfde horizontale vormentaal. Ieder project wordt gedocumenteerd met foto’s, plannen en een technische fiche, al dan niet aangevuld met knipsels uit architectuurtijdschriften of de lokale pers.

De tentoonstelling eindigt met een maquette van een niet-uitgevoerd ontwerp voor het burelencomplex ‘Brialmont’ in Brussel, daterend uit 1989-1992. Een wat vreemde eend in de bijt, gezien de tentoonstelling de private woningen van Ghyssaert uit 1960-1975 behandeld. Misschien wou het archief ons deze maquette niet ontzeggen vooraleer het in het gloednieuwe CIVA Brussels wordt ondergebracht? 

 

Axel Ghyssaert, modern wonen in en rond Brugge
tot 22 januari 2017
Stadsarchief, Brugge
www.brugge.be

schrijf je in voor de nieuwsbrief