'Maquettologie'

gepubliceerd op 18.08.2015 | tekst Pieter T’Jonck

WEB_Verbeelding

‘Maquettes. Verbeelding op schaal’ is een kleine essaybundel van het VAi /CVAa over het potentieel van de maquette. Aanleiding was de gelijknamige tentoonstelling in het STAM in Gent, 2014-2015. Dat ‘maquettologie’ een fascinerend, nog grotendeels braakliggend onderzoeksterrein is, blijkt uit deze publicatie afdoende.

Redacteurs Sofie De Caigny en Annelies Nevejans maken in een inleidend essay een tour d’ horizon van de rol die maquettes spelen tijdens en na een ontwerpproces. Zelfs in het digitale tijdperk blijkt dat ze nog vaak ingezet worden om de impact van een bouwwerk goed in te schatten of om een publieke discussie te voeden .

Ze wijzen erop dat maquettes desondanks stiefmoederlijk behandeld worden in het archief- en museumbeleid. Tot voor kort waren ze niet eens het onderwerp van specifiek onderzoek. Het Deutsches Architektur Museum, dat beschikt over een van de grootste collecties maquettes ter wereld, wil hier al enkele jaren verandering in brengen. Oliver Elser, curator bij DAM, bespreekt in zijn essay de stand van het onderzoek. Een fascinerend aspect is de vraag naar de ‘echtheid’ van maquettes. Daarnaast bevat het boek ook teksten van Marc Dubois, Pieter Uyttenhove en Christoph Grafe.

 

Maquettes. Verbeelding op schaal
Sofie De Caigny, Annelies Nevejans (red.)
VAi, Antwerpen, 2014
isbn 9789082122541
www.vai.be | www.cvaa.be | www.stamgent.be

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief