Dérivations – boek voor een bijna-stad

gepubliceerd op 16.11.2015 | tekst Jan Schreurs
© NNstudio / Frédéric Séré

© NNstudio / Frédéric Séré

 

De strijd om de stad is nog niet gewonnen. Van een structurele ommekeer, een situatie waarin kernversterkende verstedelijking systematisch groter is dan de middelen- en ruimteverslindende suburbanisatie, is in België nog geen sprake. Integendeel. Met lede ogen zien stedelingen-in-hart-en-nieren nog te veel medeburgers de stad uit vluchten. Luik verloor 500 inwoners in 2014, en de tendens vertoont een stijgende lijn. Het kan gezien worden als indicator van een haperend, kortzichtig of ontbrekend stedelijk beleid. Stedelijk beleid die naam waardig vertrekt immers vanuit de vraag ‘waar de stad naartoe wil’, en niet vanuit fiscale en financiële bekommernissen. Deze situatie drijft vigilante Luikenaars tot het uitbrengen van een nieuw tijdschrift, ‘Dérivations’.

© NNstudio / Frédéric Séré

© NNstudio / Frédéric Séré

 

De ondertitel spreekt voor zich : ‘Pour le débat urbain’. De inzet van het debat is omvangrijk : meer en meer karakterloos asfalt, te veel auto’s en parkeerplaatsen, stinkende bussen in plaats van trams, te weinig zorg voor parken,… De brandstof voor het debat is divers maar specifiek : beschrijvingen van en kritieken op Luikse plekken en plannen, buitenlandse voorbeeldige projecten, thematische bijdragen over cultuur, erfgoed, mobiliteit, stedelijk weefsel en spektakel, en een bespreking van Françoise Choay’s klassieker ‘L’Urbanisme, utopies et réalités’, staan ten dienste van ‘de zaak’ Place Cockerill. De dreigende realisatie van een enorme parking met vijf ondergrondse niveaus mobiliseert uitgesproken aandacht voor levenskwaliteit en hartstochtelijke bezorgdheid voor de dagelijkse belevingswaarde van mobiliteitsinfrastructuur als doortochten, kades, tunnels, bruggen…

dérivations3

© NNstudio / Frédéric Séré

 

Dit nieuwe tijdschrift, dat het debat moet aanzwengelen, noemen de uitgevers ‘hyperrationeel’. Het is een sympathiek bijna-boek, met rustige, slappe kaft, efficiënt monochroom geïllustreerd, maar met een gul kleurenkatern dat de lezer met de neus op de feiten duwt, en kansen evoceert aan de hand van strips en foto’s van straatkunst. ‘Dérivations’ leent er zich uitstekend voor om er iemand vriendelijk mee ‘om de oren te slaan’ en attent te maken op het gevaar dat ondoordachte hoogtechnologische afleidingen van het verkeer de ganse stad uit koers kunnen halen.

dérivations

© NNstudio / Frédéric Séré

 

Deze roeping is meer dan een ééndagsvlieg, beloven de uitgevers : nummer twee zal de relaties tussen Luik en zijn universiteit blootleggen ; nummer drie zal steun zoeken voor een effectieve ‘politique urbaine’ door mogelijke allianties tussen Luik en Charleroi af te tasten, en aldus de Waalse regio mee in het bad te trekken.

 

Dérivations. Pour le débat urbain

François Schreuer, Pierre Geurts (red.)
urbAgora, Luik, 2015
isbn 978-2-930878-00-3

 

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief