Belgische Prijs voor Energie 2013 – Nulenergiekantoor Stebo

BURO B
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Liesbet Temmerman niet-residentieel
© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts

Aan de rand van een bosrijke dienstenzone bij Genk verrijst een hedendaags bouwproject met een uitzonderlijke energieprestatie. Nulenergie en CO2-neutraal: het door Buro B ontworpen kantoorgebouw ‘Stebo-Ondernemersatelier’ laat de concurrentie mijlenver achter zich.

De eerste stap bij het uitdenken van de strategie inzake energie was uiteraard het ontwerpen van een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil. Voor de dragende structuur binnenin het gebouwde volume werd gekozen voor betonnen kolommen en vloerplaten. De buitenmuren zijn opgetrokken uit houtskeletmodules, geïsoleerd met 30 cm ingeblazen minerale wol. Hetzelfde isolatiemateriaal werd gebruikt voor de hellende daken. Platte daken en vloeren werden dan weer voorzien van resolschuim. Zo wordt een hybride systeem opgebouwd: een hoge thermische inertie binnenin het gebouw in combinatie met een op het vlak van transmissieverliezen en luchtdichtheid (behaalde waarde: n50 0,42) zeer goed presterende gebouwmantel.
Opmerkelijk: daar waar fotovoltaïsche panelen vaak worden beschouwd als een ‘extra’, waren deze uitrustingen in het kader van het Stebo-project een gegeven waarmee van bij de ontwerpfase rekening gehouden werd. Zo ontstond een optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het ‘building integrated PV-system’ anderzijds. Een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen.
De resultaten liegen er niet om: de gemiddelde warmteverliescoëfficiënt van het gebouw bedraagt 0,23 W/m²K, het door de jury berekende K-peil bedraagt 18. De jaarlijkse netto energiebehoefte voor verwarming en koeling samen klokt af op 26,6 kWh/m². Het jury-E-peil komt uit op -3: jaarlijks wekt de fotovoltaïsche installatie meer dan 328 000 MJ energie op!
Het thermisch comfort binnenin het gebouw wordt, bovenop de uitstekend presterende gebouwschil, gewaarborgd door een warmtepomp (zeven diepteboringen, elk 150 meter diep) in combinatie met betonkernactivering. Dit laat zowel verwarming in een laag temperatuurregime als koeling toe. De warmtepomp wordt 100% gevoed door de energie die ter plaatse wordt opgewekt dankzij de fotovoltaïsche installatie.
De gevels zijn uitgerust met mobiele lamellen: de zonwering wordt elektronisch gestuurd door het BMS (gebouwbeheersysteem). De binnenverlichtingsinstallatie bestaat uit een combinatie van ledverlichting en TL-armaturen, aangesloten op daglicht- en aanwezigheidssturing. Ook hier werd gezocht naar een zo energie-efficiënt mogelijke oplossing, die tegelijkertijd een optimaal comfort garandeert en waarbij eveneens rekening gehouden werd met de kleurtemperatuur van de verschillende verlichtingsvoorzieningen. Ook de materiaalkeuze is doordacht: de gebruikte bouwmaterialen, tot en met binnenafwerking, hebben een uiterst lage CO2-voetafdruk.
De jury prijst het project van Buro B niet enkel voor de behaalde globale energieprestatie, maar bovenal omwille van “de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw en hun geslaagde huwelijk met de technische installaties”.

download pdf
BURO B
Windekestraat , Genk | 2013
A+245
pagina's 58-60

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts
© Wim Knuts

schrijf je in voor de nieuwsbrief