Passief Kinderdagverblijf

Atelier Carnoy-Crayon
gepubliceerd op 24.10.2011 | tekst Eline Dehullu niet-residentieel
© Damien Carnoy

Op een terrein van zestig hectare, grenzend aan een plaatselijke school, een kerk en een boerderij die getuigt van een verleden als landbouwgebied, bouwt Atelier Carnoy-Crayon een kinderdagverblijf. De verlaten site van het voormalige kolenbekken willen de architecten zoveel mogelijk vrijwaren van menselijke activiteit, om fauna en flora vrij spel te geven. Daarom wordt het kinderdagverblijf aan de rand van het terrein gebouwd. Een eerste volume met keuken, kantoorruimte, bergruimte en technieken, is uitgewerkt volgens het gabariet van een woning. Een tweede, langwerpig volume met speelruimtes voor de kinderen, zweeft met behulp van een paalstructuur boven de grond en is afgewerkt met hout. De zone onder het volume wordt benut als parking en overdekte speelplaats. Zo wordt de impact van de constructie niet verder uitgezaaid over het terrein. Op vlak van energieprestatie steekt dit gebouw boven alle andere inzendingen uit. De houten constructie op palen laat daarenboven ook toe om koudebrugvrij te isoleren. De detaillering van het project werd dan ook bijzonder geapprecieerd door de jury. Het gebouw haalt een K-peil 13 en de beschouwde totale verlieseenheden zijn 2,25 W/m³ volume (als eenheid van de totale verlieseenheden W/m3 volume geldt het warmteverlies/m² volume voor een minimumventilatie à 0,3/h luchtwisselingen met buitenlucht, zonder warmteterugwinning).

download pdf
Atelier Carnoy-Crayon
Trivières | 2011
A+232
pagina's 76

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© Damien Carnoy

schrijf je in voor de nieuwsbrief