nominatie energie eengezinswoningen - 0373 A Wijnendale

denc!-studio
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Caroline Van Doren
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio

Met 2 nominaties was denc!-studio bij de eengezinswoningen een grote kanshebber. De vrijstaande woning Wijnendaele in Torhout, die het beste van hout en beton combineert, wist de jury te overtuigen met een verbruik voor verwarming en koeling van 21,36 kWh/m² vloer. Het uitzonderlijke E-peil van -11 werd vooral behaald door de fotovoltaïsche panelen op het dak.
Het ‘Brick n’ Wood’-systeem van deze passieve woning heeft een draagstructuur van kalkzandsteen en beton, met een houtskeletmantel opgevuld met 30 cm glaswolisolatie. De compacte woning met een gemiddelde U-waarde van 0,20 W/m²K behaalt een K18. De transmissieverliezen blijven beperkt tot 1,44 W/K.m³ volume, al doet dencs andere nominatie, rijwoning Putman, het met
0,95/K.m³ volume nog beter.
De woning is aan de noordzijde erg gesloten en volledig open aan de zuidzijde (leefruimte, keuken, bureau), waardoor de zonnewarmtewinsten maximaal worden benut. De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming en koeling blijft mede hierdoor en door de isolatie, luchtdichtheid en warmterecuperatie beperkt tot 11,44 kWh/m² vloer. Door het gebruik van een lucht/water-warmtepomp blijft het primaire energieverbruik, zoals vermeld, beperkt tot 21,36 kWh/m² vloer.

download pdf
denc!-studio
Torhout | 2014
A+245
pagina's 33

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio

schrijf je in voor de nieuwsbrief