nominatie architectuur eengezinswoningen - House BM

DVVT + Joris Van Huychem
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Jürgen Vandewalle
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

In een kavel met bomen positioneren architecten de vylder vinck taillieu en Joris Van Huychem heel secuur een betonnen sculptuur die de omgeving volledig absorbeert. Een opmetingsplan met de exacte positie en diameter van elke boom functioneert als blauwdruk voor de inplanting van de woning. Het cirkelvormige volume is rond enkele bomen gebouwd en biedt een panoramisch zicht op het bos eromheen. Het zweeft boven de kavel zodat de wortels van de bomen onaangetast blijven en hun weg verder kunnen zetten. De indeling in kamers wordt gedicteerd door de verticale betonnen schijven die vloer- en dakplaat uiteen houden. Door de verschillende overspanningslengtes aan buiten- en binnenzijde kan de regen over een aflopende dakplaat afwateren naar het midden. De woning is een stringente betonstructuur, ”een solide schakeling van ruimten” volgens de jury. De tekening van de bekisting is direct ook de afwerking van de kamers en verschilt per functie. Architectuur herleid tot haar essentie, ingevoegd met aandacht voor de eigenheid van de kavel.

download pdf
DVVT + Joris Van Huychem
Gent | 2014
A+245
pagina's 31

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

schrijf je in voor de nieuwsbrief