Duurzaam kantoor Stationsstraat

Arteum Architects + Grontmij Vlaanderen
gepubliceerd op 24.10.2011 | tekst Eline Dehullu niet-residentieel
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij

Arteum Architects blaast met het nieuwe kantoorgebouw van Grontmij de leegstaande Belgacomsite aan het Mechelse station nieuw leven in. De renovatie maakt kans op het eerste kantoorgebouw in België met een ‘outstanding’ Breeam-label, de duurzaamheidscertificering voor gebouwen in Europa.

Het nieuwe hoofdkantoor van Grontmij in België moest niet alleen ruim, uitbreidbaar, toegankelijk, bereikbaar en zichtbaar zijn, maar vooral duurzaam. Om te voldoen aan een maximale score op de waarderingssysteem voor duurzame kantoorgebouwen van de Vlaamse Overheid, waarbij wordt ingezet op leefbaarheid, welzijn, milieu en energie, wordt gebruik gemaakt van innovatieve en duurzame technieken. In eerste instantie werden de energiebehoeftes zoveel mogelijk beperkt, hetgeen zich vertaalt in een doorgedreven isolatie van alle bouwdelen. Het K-peil is 17, een uitzonderlijke prestatie voor een renovatie. Daartoe werden verschillende passiefhuistechnologie toegepast: driedubbele beglazing, grote luchtdichtheid, houtskeletgevel, warmterecuperatie met hoog rendement, automatische zonwering, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht en energie-efficiënte verlichtingstoestellen met intelligente daglichtregeling. Verwarmen gebeurt met behulp van een warmtepomp. Voor de koeling worden dezelfde geothermische sondes aangesproken, zodat de gratis bodemkoelte rechtstreeks benut wordt. Dankzij deze technieken hoeft men geen fossiele brandstoffen aan te spreken. Warmte en koude worden vervolgens afgegeven via betonkernactivering en klimaatbalken. Beide technieken zorgen voor een thermische uitwisseling via straling. Alle toestellen draaien op ‘groene’ elektriciteit. Hiervoor zorgen de fotovoltaïsche panelen op het dak. Regenwater wordt herbruikt voor de toiletten en het onderhoud. Alle sanitaire toestellen zijn daarenboven waterbesparend. Het uitzonderlijk laag E-peil 0 wordt onder meer bekomen door een gevelisolatie van dertig centimeter en door betonkernactivering.
Dit project werd door de jury van de Prijs Energie bijzonder gewaardeerd. Wanneer het verbruik op vlak van verlichting wordt meegerekend (een belangrijke factor voor kantoorgebouwen), presteert dit gebouw quasi dubbel zo goed als de andere genomineerden in de categorie niet-residentieel – privé. Maar niet alleen de lage energiebehoefte is opmerkelijk, ook het globale concept van duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Het betreft een renovatie van een bestaand gebouw, en dat maakt de energieprestaties des te opmerkelijker. Enkel de keuze voor een grondige renovatie spaart erg veel sloopafval uit. Het project omvat de professionele herontwikkeling van de grotendeels leegstaande Belgacomsite aan het station van Mechelen tot een levendig en kwalitatief woon- en kantoorproject. Deze site vormt tevens het scharnierpunt van het project Zuidpoort en van de toekomstige uitbreiding en vernieuwing van de Mechelse stationsomgeving, goed ontsloten door openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Tot slot kwam tijdens het ontwerp ook de flexibiliteit aan bod. Zo zullen toekomstige functies slechts minimale wijzigingen aan het gebouw vergen.

download pdf
Arteum Architects + Grontmij Vlaanderen
Mechelen | 2011
A+232
pagina's 56-58

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij
© Grontmij

schrijf je in voor de nieuwsbrief