Duplexspeelplaats

AgwA
gepubliceerd op 27.10.2015 | tekst Hong Wan Chan niet-residentieel
© photo Marie-Françoise plissart

© Marie-Françoise Plissart

Sinds vorig schooljaar geniet de Stedelijke kleuterschool ‘Prins Dries’ in Antwerpen van een speelse toevoeging aan haar kleine buitenspeelplaats: een driehoekige, beloopbare luifel getekend door het Brusselse kantoor Agwa. Bekijk dit en andere projecten in detail in de nieuwe A+, nummer 256, die begin november uitkomt!

Dit stedelijke schooltje in het Antwerpse Schipperskwartier werd een vijftigtal jaar geleden gebouwd voor vier klasgroepen. Door het groeiend aantal leerlingen werd de speelplaats te klein. Bovendien was ze al te grauw. Beide gebreken wilde de school verhelpen. Maar hoe verruim je een speelplaats die ingesloten zit in een bouwblok? Door er een etage aan toe te voegen?
Dat was precies wat AgwA voorstelde. Meteen was de vraag natuurlijk hoe dat kon zonder de klassen en de bestaande koer van alle licht te beroven. De keuze viel op een driehoekige vloerplaat op poten, die als een zonneluifel over de speelplaats hangt. De hoekpunten van de luifel zijn gericht op het midden van de polyvalente zaal, een hoek van de speelplaats en de kolom tussen een kleuterklasje en de leraarskamer. De trap is ingeplant naast de enige blinde gevel van de speelplaats.
Om het luifelkarakter te bewaren werd het geheel zo licht mogelijk uitgevoerd. Dat maakte de constructie van de vrijstaande luifel meteen complexer dan het eenvoudige uitzicht laat vermoeden. De beperkte plaatdikte en de slankheid van de kolommen vergden stevig rekenwerk van ingenieursbureau JZH & Partners.
Het ding moest bovendien in één zomervakantie gebouwd worden. Een bouwwerf op een toch al piepkleine kleuterspeelplaats is immers geen goed idee. Toch was het werk dan nog niet helemaal af: pas met de recente, kleurrijke muurschilderingen van graffitikunstenaar Larsen Bervoets, is de transformatie van de speelplaats compleet.
Dit object had er altijd al kunnen staan, maar aan het finale ontwerp ging een intensieve wisselwerking tussen opdrachtgever en ontwerper vooraf. Zonder die dialoog was er, volgens AgwA, wellicht nooit sprake geweest van deze luifel.

 

 

download pdf
AgwA
Antwerpen | 2015
A+256
pagina's 8

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

schrijf je in voor de nieuwsbrief