Deinze wordt meer stad

Tony Fretton Architects
gepubliceerd op 29.08.2017 | tekst Bart Tritsmans publieke ruimte

Deinze700

 

In Deinze verrees langs een Leiemeander het dienstencentrum van Tony Fretton Architects. Met het oog op de integratie van het OCMW en de groeiende bevolking werd gekozen voor een nieuw gebouw, dat stedelijkheid uitstraalt en ruimte biedt voor een flexibele uitbreiding van de functies. Maar de lichtvoetigheid van het ontwerp ging in de uitvoering deels verloren.

Het zogenaamde huis van de Deinzenaar – ontmoetingsplek, administratief centrum en gezicht van de stedelijke diensten – past in de initiatieven die Deinze in 2009 lanceerde met Deinze 2020. In A+254 werden kleine gemeenten met grote plannen voorgesteld, en Deinze viel toen op door zijn ambitieuze stadskernvernieuwing. Het masterplan van het bureau uapS wordt opgesplitst in deelplannen, die in opeenvolgende legislaturen verwezenlijkt worden.

Met de aanleg van de oevers van de Leiemeander, het Sint-Poppoplein en de Markt zetten Marie-José Van Hee en Robbrecht en Daem de transformatie van Deinze in. De met parkeerplaatsen bezaaide omgeving werd omgevormd tot een aantrekkelijke publieke ruimte, die zowel de stadsgeschiedenis als de toekomstplannen weerspiegelt. De open ruimtes vormen de opmaat voor een nieuw mobiliteitsplan. Ze nodigen uit als verblijfsplek door hun fietser- en voetgangervriendelijke karakter, hun fijne texturen en Benoît Van Innis’ stenencompositie in de kleuren van de vier seizoenen.

Het dienstencentrum positioneert zich op een centrale plaats: aan de Tolpoortstraat, waar men in het verleden via de brug over de Leie de stad binnenkwam. Tegenover de 14de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Scheldegotiek, die de stedelijke geschiedenis van Deinze weerspiegelt, staat het dienstencentrum als uitdrukking van de nieuwe stedelijke dynamiek. Het straalt robuustheid uit, orde, en elegante strengheid. Het ritme van de dubbele gevel met zijn loggia’s, de dieptewerking en de transparantie doen denken aan Giuseppe Terragni’s Casa del Fascio in het Italiaanse Como. Als je het dienstencentrum binnenstapt, vallen meteen de hoogwaardige materialen op: travertijn, terrazzo, leder, kerselaar.

 

>> Lees verder in A+266


 

download pdf
Tony Fretton Architects
Deinze | 2017
A+266
pagina's 12-13-14

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

schrijf je in voor de nieuwsbrief