Badboot Kattendijkdok

Sculp(it) architecten
gepubliceerd op 17.09.2012 | tekst Caroline Van Doren niet-residentieel
© Frederic Vercruysse – King George

Na New York, Berlijn en Kopenhagen springt ook Antwerpen op de badboot. Sculp(it) liet een oude veerpont ombouwen tot bar-restaurant met feestzalen en terrassen. Het openluchtzwembad met kleedruimtes en zuiveringsrietveld bevindt zich op een aan elkaar gelaste constructie van 120 meter lang. In de zomer lijkt de bezoeker, door het minimale hoogteverschil, in het Kattendijkdok te zwemmen. Bij vrieskou transformeert het bad tot schaatspiste met winterbarbecue. De boot kijkt momenteel uit op het MAS en de grijsgroene luxewoontorens van het Eilandje, maar dat kan veranderen. Niemand hoeft in de tegengestelde richting te zwemmen zoals in ‘The Story of the Pool’ van Rem Koolhaas – beide volumes zijn versleepbaar.
In 1998 meerde er al eens een badboot aan in de havenstad. Tijdens de Zomer van Antwerpen kon de bezoeker op een door kunstenaar Jürgen Schablow omgevormd kolenschip in het Bonapartedok terecht voor een plons, een stoombad of een drankje.
Deze badboot kan met een toegangsprijs van vier euro alle bevolkingslagen aantrekken. Dat V-zit, tevens uitbater van een luxepassagiersschip, daar niets aan verdient, doet echter vermoeden dat ook dit een nieuwe strandbar wordt voor yuppies en hipsters met een cavaverslaving.

download pdf
Sculp(it) architecten
Antwerpen | 2012
A+237
pagina's 26

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

© Frederic Vercruysse – King George

schrijf je in voor de nieuwsbrief