Project

Crèche, basisschool, woningen

abv+ architecten
18.02.2013 collectief wonen , niet-residentieel

Het is een waar dilemma: het samenbrengen van functies die elkaar steeds minder vaak verdragen. In veel gevallen zou men de site in Brasschaat verkavelen, opsplitsen en de programma’s naast elkaar realiseren. Abv+ architecten gaat echter niet mee in die traditie. Door woningen als paviljoenen op het dak van school en kinderopvang te plaatsen, ontstaat net een interessante dynamiek tussen verschillende doelgroepen.

Bekijk project

Woon- en zorgcentrum OCMW

360 architecten
17.12.2012 collectief wonen

Ontstaan uit een diepgaande reflectie over wat een woonomgeving voor senioren is – of zou moeten zijn – mondde het project van 360 architecten en Bas Smets uit in een voorstel dat het rusthuis tot in de fundamenten opnieuw bedacht. Ze bieden oplossingen die de woonomgeving intrinsiek verbeteren.

Bekijk project

Uitbreiding seniorencampus

51N4E
17.12.2012 collectief wonen

Vlaanderen slibt alsmaar vaker dicht met verkavelingen waar iedereen voor zichzelf gaat wonen, ver van publieke voorzieningen. 51N4E zoekt uit hoe een gebouw in dit geprivatiseerde landschap ruimte terug kan geven. De publieke ruimte wordt hier ingezet als bemiddelaar tussen een in zichzelf gekeerde buurt en een traditioneel gesloten programma.

Bekijk project

Campus AZ Groeninge

Baumschlager Eberle + Osar
17.12.2012

Buiten de stadsmuren van Kortrijk bouwt het Oostenrijkse Baumschlager Eberle samen met Osar aan de campus AZ Groeninge. Dit ziekenhuis legt alleen beslag op wat nodig is, en gaat zo een oprechte relatie aan met de patiënt.

Bekijk project

Rechtenfaculteit en rectoraat stadscampus UHasselt

noAarchitecten
17.12.2012 niet-residentieel

Het Hasseltse centrum binnentrekken in een toegankelijke universiteit, maar terwijl plaats bieden voor kamers waarin geconcentreerde studie mogelijk blijft. Of hoe noAarchitecten een rechtencampus deed oprijzen in en rond een oude gevangenis.

Bekijk project

Museum Kazerne Dossin

awg architecten
17.12.2012

In november legde het team rond awg architecten de laatste hand aan het genocidemuseum in Mechelen. Voor veel omwonenden is zijn massieve voorkomen omstreden, onaangenaam, storend. Niet toevallig treffende omschrijvingen van bepaalde ‘ongemakkelijke’ aspecten van het Belgische oorlogsverleden.

Bekijk project

Kampeerloodsen

Teema architecten
31.10.2012

Verscholen tussen de naaldbomen van domein De Hoge Rielen liggen drie door Teema architecten gerenoveerde loodsen. De gebouwen die na WO II functioneerden als militaire opslag, waren sinds de jaren ’70 in verval geraakt. Door het herstellen van de buitenschil en het behoud van de oude industriële poorten wordt het karakter van deze artefacten gevrijwaard.

Bekijk project

26 sociale woningen en commercieel gelijkvloers

Meta architectuurbureau
17.09.2012

In de Antwerpse Seefhoek, ter hoogte van het Sint-Jansplein, schikken zich 26 sociale woningen en een supermarkt tussen twee haast tegengestelde straten: de residentiële Oudesteenweg en de drukkere Sint-Gummarusstraat met zijn typische kleinhandel. Meta architectuurbureau komt tegemoet aan beide situaties.

Bekijk project

14 sociale huurappartementen in twee identieke blokken

Architectenbureau Jan Maenhout
17.09.2012

Nog niet zo gek lang geleden was het Eilandje niet meer dan een slordige blinde vlek in het Antwerpse stadsweefsel. De laatste jaren klauterde de wijk uit haar isolement dankzij allerhande prestigieuze projecten. Die dreigen nu voor een nieuw isolement te zorgen: dat van de rijke blanke middenklasse. Gelukkig is het niet alles blingbling wat de klok slaat.

Bekijk project

schrijf je in voor de nieuwsbrief