Project

Relationele Architectuur

architecten de vylder vinck taillieu
15.11.2018 collectief wonen

    A+261 [Re]politicize! €10 | bestel nu uw exemplaar of abonneer u op het tijdschrift vanaf €49 / jaar!

Bekijk project

Sanatorium Tombeek

SVR-Architects
11.04.2018 collectief wonen

Recent heropende het voormalige sanatorium in Tombeek na bijna 30 jaar leegstand de deuren als rust­ en verzorgingstehuis (RVT). Hoewel het in 1993 als monument erkend werd, behoudt de renovatie vooral het karakteristieke totaalbeeld vanaf de inrit. De subtielere aspecten van het project gingen echter deels teloor. ‘Het is een nieuwbouw, op het oorspronkelijke betonskelet […]

Bekijk project

Laureaat energie groepswoningen – Les Courses

MDW architecture
10.12.2013 collectief wonen

Geprangd tussen twee relicten uit de 20e eeuw, weet dit Elsense appartementsgebouw zijn heel eigen stijl te ontplooien. In het ontwerp mikte MDW op een zo laag mogelijk verbruik, economisch haalbare installaties en gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden systemen. “Les Courses” ligt in een dichtbebouwde, hoofdzakelijk residentiële wijk van de gemeente Elsene, op een […]

Bekijk project

laureaat architectuur groepswoningen – Drukkerij

Collectief Noord
10.12.2013 collectief wonen

Stuivenberg is een van de drukst bewoonde wijken van Antwerpen. Ze ligt net buiten de boulevard, maar vlakbij het Centraal Station, en is sterk multicultureel. Als je ergens ‘bruisend stadsleven’ wil vinden, dan hier. In deze wijk zocht en vond Collectief Noord op het terrein van een voormalige drukkerij een plek om zijn kantoor en […]

Bekijk project

20 sociale huurwoningen, omgeving

Architectenbureau Dirk Coopman
14.06.2013 collectief wonen

In een evoluerende stedenbouwkundige context heeft het concept van openbare huisvesting de laatste jaren een grondige verandering en herdefiniëring ondergaan. Meer dan sociale woningen zijn het echte architectuurlaboratoria geworden. In Kruishoutem benadrukt architect Dirk Coopman vooral de kwalitatieve groene ruimte.

Bekijk project

Crèche, basisschool, woningen

abv+ architecten
18.02.2013 collectief wonen , niet-residentieel

Het is een waar dilemma: het samenbrengen van functies die elkaar steeds minder vaak verdragen. In veel gevallen zou men de site in Brasschaat verkavelen, opsplitsen en de programma’s naast elkaar realiseren. Abv+ architecten gaat echter niet mee in die traditie. Door woningen als paviljoenen op het dak van school en kinderopvang te plaatsen, ontstaat net een interessante dynamiek tussen verschillende doelgroepen.

Bekijk project

Woon- en zorgcentrum OCMW

360 architecten
17.12.2012 collectief wonen

Ontstaan uit een diepgaande reflectie over wat een woonomgeving voor senioren is – of zou moeten zijn – mondde het project van 360 architecten en Bas Smets uit in een voorstel dat het rusthuis tot in de fundamenten opnieuw bedacht. Ze bieden oplossingen die de woonomgeving intrinsiek verbeteren.

Bekijk project

Uitbreiding seniorencampus

51N4E
17.12.2012 collectief wonen

Vlaanderen slibt alsmaar vaker dicht met verkavelingen waar iedereen voor zichzelf gaat wonen, ver van publieke voorzieningen. 51N4E zoekt uit hoe een gebouw in dit geprivatiseerde landschap ruimte terug kan geven. De publieke ruimte wordt hier ingezet als bemiddelaar tussen een in zichzelf gekeerde buurt en een traditioneel gesloten programma.

Bekijk project

Renovatie Melckmansblok

Ozon Architecture
15.08.2011 collectief wonen

Victor Brunfaut analyseert de ingreep die Ozon architecture doorvoert in de sociale woningen in Anderlecht, ontworpen door zijn grootvader Fernand Brunfaut. Het ‘Melckmansblok’, een hybride gebouw opgericht in het begin van de jaren 1930, is een soort eclectische samenvatting van allerlei experimenten op het gebied van sociale woningbouw.

Bekijk project

schrijf je in voor de nieuwsbrief