Focus

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa

gepubliceerd op 11.02.2014 | tekst Audrey Contesse

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa richtten in 1995, naast hun respectieve eigen praktijk, SANAA op, om te kunnen meedoen aan internationale wedstrijden. Hun meest recente ontwerp van de lange lijst die ze buiten Japan bouwden, is de productiehal op de Vitra Campus in Duitsland (2013). Een intimistische ontmoeting ter plaatse om een beeld te vormen van het ontwerp en van hun praktijk.

Bekijk

Volkomen luchtdicht, perfect geïsoleerd?

gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Rik Van Rossen

Op 13 september 2013 verzamelde de Energiejury op de zetel van Electrabel te Brussel voor een rondje hogere rekenkunde. Onder leiding van ir. arch. Rik Van Rossen kozen arch. Luc Dedeyne (BVA), prof. dr. ir. Jean-Marie Hauglustaine (ULg), dr. sc. Georges Timmermans (CIR), ir. Kris van Dingenen (Tecnolec), arch. Marc Muylle (Electrabel GDF-Suez) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB) elf genomineerden, waaronder drie categorielaureaten die in aanmerking kwamen voor de Belgische Prijs voor Energie 2013.

Bekijk

Hedendaags paradigma

gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Audrey Contesse

Nieuw bij de tiende editie van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie is dat er naast de laureaten van de vijf categorieën ook een overkoepelende laureaat is. Terwijl alle nominaties gebeurden in een sfeer van eensgezindheid, werd de keuze van de ‘grote laureaat’ voorafgegaan door een vinnig debat.

Bekijk

De polsslag van de Belgische architectuur

gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Eddy Vanzieleghem

In 1998 stelde arch. JM Fauconnier, toen uitgever van Arch & Life, na vijftien jaar organisatie van de “Belgian Architectural Awards” de prijs ter beschikking van het architectenkorps. Onder impuls van arch. Dan Craet nam de FAB de organisatie over. Deze confraters, beiden onlangs overleden, zullen ons bijblijven omwille van hun jarenlange inzet voor het architectenberoep, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk

Edito A+245

gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Audrey Contesse

Op 22 november had de samenkomst ‘Faculteit & Beroep Architectuur’ plaats. Vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, de Orde van Architecten en verschillende beroepsverenigingen (waaronder A+) deelden er hun visie op het huidige schisma tussen het architectuuronderwijs en de beroepspraktijk. Door de invoering van de onderwijshervorming doemt het spookbeeld op van een te grote scheiding tussen de […]

Bekijk

Edito A+244

gepubliceerd op 30.10.2013 | tekst Audrey Contesse

‘Behind the green door’, de hoofdtentoonstelling van de triënnale van Oslo, opent met een ecosfeer, een ecosysteem in een volledig van de buitenwereld afgesloten glazen bol dat perfect in evenwicht is doordat de samenstellende elementen zich voeden met elkaars afvalstoffen.Daags na de opening van de triënnale vond onder de titel ‘The future of comfort’ een […]

Bekijk

Edito A+243

gepubliceerd op 16.09.2013 | tekst Audrey Contesse

Net nu wedden op voetbal gokkers geen windeieren legt, zijn de stadia aan het vervellen. Het nieuwe voetbalstadion van Gent schminkt zich tot kantoorgebouw door zich te verschuilen achter een glasgevel die kan concurreren met die van de meest ongeïnspireerde Belgische kantoortorens. Die op het eerste gezicht verrassende keuze zegt veel over de professionalisering van […]

Bekijk

Edito A+242

gepubliceerd op 05.08.2013 | tekst Audrey Contesse

A+ is 40 jaar en viert 40 jaar architectuur in België.

Bekijk

Junya Ishigami

gepubliceerd op 15.07.2013 | tekst audrey contesse

De 58 tentoongestelde maquettes van Junya Ishigami overstijgen de esthetische ijlheid van zijn werk en openen de deur naar ruimten waar mens en natuur verbonden zijn, geconstrueerd volgens de structurele logica van natuurlijke materialen en fenomenen.

Bekijk
Page

schrijf je in voor de nieuwsbrief