Focus
EDITO A+247
gepubliceerd op 14.04.2014 | tekst Audrey Contesse© Studio van Son | illustraties © Gérald Ledent In hun eerste essay hebben onze columnisten voor 2014 het over relevantie. Alain Richard – architect, bureau aaar, Luik – staat stil bij de relevantie van de evaluatie van een project en Dirk Somers – architect, bureau Bovenbouw, Antwerpen – bij die van onze manier […]
BekijkEdito A+246
gepubliceerd op 19.02.2014 | tekst Audrey ContesseArchitectuur en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al acht jaar wordt de politiek in steen gehouwen: in België rijst het ene gemeentehuis na het andere uit de grond. Nu er flink gedebatteerd wordt over federalisme en regionalisering, wordt de gemeente een houvast voor de burger, op schaal van de burger. De architecturale ingrepen die A+ uitkoos, verankeren deze huizen zo in de stad, dat de burger ze niet alleen ziet als een herkenbare manifestatie van de macht, maar ook als een toegankelijk onderdeel van het dagelijkse reilen en zeilen in een stad.
BekijkMauricio Pezo en Sofia von Ellrichshausen
gepubliceerd op 11.02.2014 | tekst Audrey ContesseIn de actieve carrière van een architect vind je misschien niet meer dan een of twee ideeën. De projecten lijken allemaal variaties op dat beperkt aantal ideeën. En de levensduur daarvan is in werkelijkheid heel kort. De levensduur van een project is eigenlijk te kort om een idee volledig of zelfs maar gedeeltelijk in zijn essentie uit te putten.” Dit vertrouwt Sofia von Ellrichshausen ons toe tijdens een voorbereidend gesprek voor haar lezing samen met Mauricio Pezo in het kader van de programmering A+ Architecture in Belgium/Bozar Architecture op 11 maart 2014.
BekijkKazuyo Sejima en Ryue Nishizawa
gepubliceerd op 11.02.2014 | tekst Audrey ContesseKazuyo Sejima en Ryue Nishizawa richtten in 1995, naast hun respectieve eigen praktijk, SANAA op, om te kunnen meedoen aan internationale wedstrijden. Hun meest recente ontwerp van de lange lijst die ze buiten Japan bouwden, is de productiehal op de Vitra Campus in Duitsland (2013). Een intimistische ontmoeting ter plaatse om een beeld te vormen van het ontwerp en van hun praktijk.
Bekijk
Volkomen luchtdicht, perfect geïsoleerd?
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Rik Van RossenOp 13 september 2013 verzamelde de Energiejury op de zetel van Electrabel te Brussel voor een rondje hogere rekenkunde. Onder leiding van ir. arch. Rik Van Rossen kozen arch. Luc Dedeyne (BVA), prof. dr. ir. Jean-Marie Hauglustaine (ULg), dr. sc. Georges Timmermans (CIR), ir. Kris van Dingenen (Tecnolec), arch. Marc Muylle (Electrabel GDF-Suez) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB) elf genomineerden, waaronder drie categorielaureaten die in aanmerking kwamen voor de Belgische Prijs voor Energie 2013.
Bekijk
Hedendaags paradigma
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Audrey ContesseNieuw bij de tiende editie van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie is dat er naast de laureaten van de vijf categorieën ook een overkoepelende laureaat is. Terwijl alle nominaties gebeurden in een sfeer van eensgezindheid, werd de keuze van de ‘grote laureaat’ voorafgegaan door een vinnig debat.
Bekijk
De polsslag van de Belgische architectuur
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Eddy VanzieleghemIn 1998 stelde arch. JM Fauconnier, toen uitgever van Arch & Life, na vijftien jaar organisatie van de “Belgian Architectural Awards” de prijs ter beschikking van het architectenkorps. Onder impuls van arch. Dan Craet nam de FAB de organisatie over. Deze confraters, beiden onlangs overleden, zullen ons bijblijven omwille van hun jarenlange inzet voor het architectenberoep, zowel nationaal als internationaal.
Bekijk
Edito A+245
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Audrey ContesseOp 22 november had de samenkomst ‘Faculteit & Beroep Architectuur’ plaats. Vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, de Orde van Architecten en verschillende beroepsverenigingen (waaronder A+) deelden er hun visie op het huidige schisma tussen het architectuuronderwijs en de beroepspraktijk. Door de invoering van de onderwijshervorming doemt het spookbeeld op van een te grote scheiding tussen de […]
Bekijk
Edito A+244
gepubliceerd op 30.10.2013 | tekst Audrey Contesse‘Behind the green door’, de hoofdtentoonstelling van de triënnale van Oslo, opent met een ecosfeer, een ecosysteem in een volledig van de buitenwereld afgesloten glazen bol dat perfect in evenwicht is doordat de samenstellende elementen zich voeden met elkaars afvalstoffen.Daags na de opening van de triënnale vond onder de titel ‘The future of comfort’ een […]
Bekijk