Gepubliceerd op 26.01.2022 | Foto's: Frank De Brabandere

Tussen Park Spoor Noord, het Kempisch dok, de Noorderlaan en de stad siert een nieuwe blikvanger de skyline van Antwerpen: ZNA Cadix, het nieuwe ziekenhuis van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. ZNA brengt er verschillende diensten van zijn ziekenhuizen Stuivenberg en Sint-Erasmus samen. Dankzij winkels, horecazaken en een boulevard voor fietsers en voetgangers op het gelijkvloers smelt de stad met het ziekenhuis samen. Reynaers Aluminium produceerde en leverde de ramen van het gebouw.

“Samenwerken met Reynaers Aluminium, dat gaat vlot, direct en hands-on.” Johannes Robbrecht, Robbrecht en Daem architecten

Ramen als handtekening

Met zijn 19 verdiepingen is het ziekenhuis na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Boerentoren één van de hoogste gebouwen in Antwerpen. Het steekt met kop en schouders boven de omgeving van het Eilandje uit. VK Architects & Engineers en architectenbureau Robbrecht en Daem gaven het gebouw met zijn groene en blauwe gevels en grote ramen in verschillende dieptes een eigen handtekening en opvallend karakter. Reynaers Aluminium vond voor hen antwoorden op enkele uitdagingen zoals de hoogte van de gordijngevels.

Johannes Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten: “We werken graag met Reynaers Aluminium samen. Ze onderzoeken al in een vroeg stadium mee of onze voorstellen haalbaar zijn. Wat is er technisch mogelijk en wat niet? Wat zijn de risico’s van bepaalde voorstellen? En hoe vertalen we ze naar een financieel haalbaar plaatje? Het is een vlotte, directe, hands-on manier van samenwerken, en daar houden we van!”

De gevels zijn afgewerkt met geglazuurde keramische panelen. Aan de lange zijden van het gebouw zijn ze lichtgroen, geïnspireerd op de natuur rond het ziekenhuis. Aan de korte zijden van het gebouw zijn ze lichtblauw, een verwijzing naar het water en de oude haven naast het ziekenhuis.

Opvallende Z-ramen

De grote ramen zijn een belangrijk onderdeel van het ziekenhuis. Ze verbinden de kamers met de stad, het water en het park, en zorgen voor een spectaculair uitzicht. Omdat VK en Robbrecht en Daem met verschillende dieptes in elk raam wilden spelen, gebruikten ze een Z-profiel. Zo is het ene deel van elk raam aan de buitenkant perfect met de gevel uitgelijnd, en het andere deel aan de binnenkant met de binnenafwerking.

Een fijne aluminium vin die zowel aan de binnen- als aan de buitenkant uit de gevel springt, geeft de ramen een extra esthetische finish. Om de donkergroene kleur te bereiken die het architectenteam op het oog had, maakte Reynaers Aluminium voor hen een poeder op maat aan. Ze zorgden ook dat de isolatie rond de Z-profielen aan alle EPB-eisen voldoet. En omdat de omgeving rond het ziekenhuis helemaal open is en de wind daardoor vooral op de hoogste verdiepingen hard kan waaien, werden de ramen aan zware windtesten onderworpen.

Gordijngevels met 3 soorten glas rond patio

Een patio midden in het gebouw zorgt dat er extra buitenlicht en lucht het ziekenhuis binnenkomt. De gordijngevels rond de patio werden afgewerkt met het Concept Wall 50-profiel. Concept Wall 50 is een gevel- en daksysteem met onbeperkte ontwerpvrijheid en maximale transparantie. Het is beschikbaar in verschillende ontwerp- en glasvarianten en heeft verschillende technische varianten om te voldoen aan de hoge eisen voor brandwerendheid en thermische isolatie.

Verschillende soorten glas zoals kathedraalglas, doorkijkglas en shadowboxen wisselen elkaar in de gevels af. De grote uitdaging hier: een goede stabiliteit vinden voor de fijne Concept Wall 50-profielen én de 3 verschillende glassoorten met elkaar in de gevel integreren.

Omdat de ventilatie achter de shadowboxen aan hoge eisen moest voldoen, maakte Reynaers-vakman Hermans eerst een proefmodel waarvan de prestaties bij Reynaers Aluminium werden getest. Daarnaast werden de gordijngevels ook aan lucht-, wind- en watertesten onderworpen.

www.reynaers.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.