Gepubliceerd op 25.01.2022

De crisis die veroorzaakt is door de uitbraak van de pandemie stelt de capaciteit van de zorginfrastructuur overal ter wereld op de proef. Daarom komen er nieuwe sanitaire voorzieningen, om te voorzien in nieuwe en toekomstige behoeften.

Zo is ook ziekenhuis Sant Joan Despí Moisès Broggi in Barcelona, Spanje, ontstaan. Dit nieuwe multifunctionele ziekenhuis aan de achterzijde van het reeds bestaande gebouw, is uitsluitend bedoeld voor coronapatiënten.

Het project, multifunctioneel ziekenhuis Moisès Broggi, is ontworpen door Lluis Moran van moranARQ. Hij is architect, gespecialiseerd in openbare werken, meer concreet gezondheidszorgarchitectuur, met een breed scala zorggebouwen, gezondheidscentra en ziekenhuizen in zijn portefeuille.

Ziekenhuis Moisès Broggi Sant Joan Despí is een project met een oppervlak van meer dan 4500 vierkante meter. Het is gebouwd in de recordtijd van 21 weken, wat een uitdaging van formaat was.

Bij de bouw wilde men materiaalgebruik minimaliseren en zocht men naar robuuste materialen die lang meegaan.

“We hebben gekozen voor Neolith Gesinterd Steen. Het zijn heel grote platen, waardoor we het aantal naden kunnen minimaliseren en het formaat kunnen optimaliseren, en doordat we het materiaal voor heel het ziekenhuis kunnen gebruiken is het rendement groter” – Lluis Moran van moranARQ.

Smetteloze hygiëne

Vanwege zijn excellente eigenschappen kwam Neolith® uit de bus als het perfecte materiaal om te voldoen aan de eisen en verwachtingen van dit innovatieve zorgproject, dat materialen van het hoogste kwaliteits- en hygiëneniveau vraagt.

De porositeit van praktisch nul en de bestendigheid en de van Neolith® zorgen ervoor dat het materiaal mooi en perfect schoon en hygiënischblijft. Door het grote formaat wordt bovendien het aantal naden beperkt, wat meehelpt om schadelijke bacteriën en vuil worden tegen te gaan. Een essentieel aspect, in het bijzonder op de intensive care-afdelingen (IC’s), waar meer dan honderd bedden zijn ondergebracht en waar hygiëne hoog op de prioriteitenlijst moet staan om te kunnen zorgen voor een kiemvrije omgeving.

Harmonieuze esthetiek

Er is veel gebruik gemaakt van Neolith® bij ziekenhuis Moisès Broggi, zowel binnen als buiten. Binnen zijn de muren van de verschillende IC-zalen bekleed met model Just White. Dit mat wit straalt het gevoel van puurheid en reinheid uit dat graag gezien wordt in een zorgomgeving, en heeft een gladde finish waardoor het gemakkelijk schoon te houden is.

“Op de benedenverdieping en de IC’s hebben we gekozen voor dit materiaal in een gebroken witte kleur vanwege zijn kenmerken, wat vooral belangrijk is op de IC, waar veel heen en weer gelopen wordt en een zeer hoog hygiëneniveau vereist is” – Lluis Moran van moranARQ.

Ook voor de gevel van het gebouw was een robuust materiaal met minimale onderhoudsvereisten nodig, zoals Neolith®. Model Aspen Grey is gekozen vanwege zijn grijsachtige tint en matte finish, met een textuur die lijkt op het gelijknamige natuursteen.

Vriendelijke en duurzame architectuur

De gevel van het gebouw is een modulair schroef-montagesysteem, met vier etages, waarvan de bovenste volledig open is. Het is een multifunctionele ruimte met meerdere functionaliteiten die door de tijd heen getransformeerd kan worden, al naar gelang de toekomstige behoeften op ieder moment.

Toen men op zoek was naar het minimaliseren van materialen en diverse alternatieven overdacht, kwam men uit bij het ontwerp van een sokkel. Dat voldeed aan het bouwkundige en esthetische doel. Vanuit bouwkundig oogpunt zijn weerbestendige materialen nodig, die voor continue isolatie kunnen zorgen.

 “Neolith is een eeuwige steen met een aantal kenmerken waarvan wij denken dat ze optimaal zijn voor dit gebouw”– Lluis Moran van moranARQ.

Neolith® is bestand tegen temperatuurverschillen en blijft ook intact na lange tijd, want het wordt gemaakt van 100% natuurlijke materialen die ook bestand zijn tegen uv-stralen. Bovendien houden ze directe zonnestralen tegen, wat aanzienlijk bijdraagt aan de energiebesparing.

Vanuit esthetisch oogpunt was ook voor de gevel van de begane grond een aantrekkelijk oppervlak nodig, omdat dit immers het punt van eerste contact met de mensen is. Ditzelfde materiaal is ook binnen in het ziekenhuis gebruikt, wat de materialiteit van het gebouw completeert.

Een ontwerp met het welzijn van de patiënt voor ogen, dat verbinding weet te maken met het medisch personeel en de omgeving en waarbij gebruik van efficiënte, veilige en bestendige materialen voorop stond, zodat aan de aanvankelijk gestelde bouw- en gezondheidsdoelstellingen kon worden voldaan.

Architect: Lluis Moran van moranARQ.
Aannemer: Ute Construcciones Rubau, Sa-dominion Industry & Infrastructures, SL.
Foto’s: Adrià Goula / Dámaso Pérez, Fototec.

https://www.neolith.com/nl/

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.