Gepubliceerd op 28.02.2024

Kom naar de infosessie op 21 maart, ontdek de bekroonde projecten van 2023 en dien uw eigen project in!

“De uitdaging die we aangingen met de opdrachtgevers was om geen beton, staal of isolatie op basis van aardolie te gebruiken, en om het bestaande gebouw zoveel mogelijk te behouden.” Hélène Joos, architecte bij AgwA, nam die uitdaging aan met het project voor de renovatie van een eengezinswoning.

Als laureaat van de RENOLAB.B-projectoproep ontving dit project 26.000 euro financiële steun. “Dankzij die subsidie konden we verder gaan in de duurzame en circulaire aanpak van de werf”, vervolgt de architecte. Een voorbeeld? Het gebruik van hennepblokken voor de binnenisolatie van de gevel, een minder conventionele praktijk. “We moesten het bouwbedrijf wel overtuigen. Maar de fabrikanten zijn bereid informatie en opleiding te geven over de uitvoering”, benadrukt Hélène Joos.

Als er één sleutelwoord is dat de architecte zich uit dit project herinnert, dan is het ‘durf’. “Overgaan op duurzamere technieken of materialen is niet ingewikkelder, noch duurder. We hebben het uitgerekend: eenvoudige houten balken en kolommen met bouten kosten evenveel als een stalen balk. Door de bestaande structuur te behouden, vermijden we de extra kosten van afbraak en nieuwe inkomende materialen”, vervolgt ze. Die argumenten beantwoorden precies aan de principes van RENOLAB.B, dat circulaire en duurzame renovatieprojecten voor bestaande gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt. Zowel bouwbedrijven, architecten als opdrachtgevers komen ervoor in aanmerking.

Naast een financiële steun van maximaal € 15.000 voor het onderdeel ‘Ontwerp’ en € 150/m2 voor het onderdeel ‘Uitvoering’, biedt RENOLAB.B ook begeleiding van bij de ontwerpfase tot op de werf, steun voor innovatie en gelegenheid om te netwerken.

Agenda :

  • 21 maart: Huldiging van de winnende projecten van 2023 en infosessie in het auditorium van Leefmilieu Brussel over RENOLAB.B en RENOLAB.ID, het andere deel van de projectoproep. Schrijf je hier in!
  • 18 mei: Deadline voor het indienen van RENOLAB.B-kandidaturen.
  • 18 juni: RENOLAB.B-jury.

Inschrijving

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.