Gepubliceerd op 19.06.2024 | Tekst: Amaryllis Jacobs | Foto's: Luis Diaz

Op donderdag 6 juni werden in Wenen de winnaars van de Brick Award 2024 bekend gemaakt. Deze prijs, in 2004 in het leven geroepen door de toonaangevende baksteenfabricant Wienerberger, beloont uitmuntende baksteenarchitectuur. Uit 750 inzendingen uit meer dan 50 landen werden de vijf winnende projecten voor deze 11de editie geselecteerd door een internationale jury vanwege de architectonische kwaliteit, de intelligentie van het ontwerp en de finesse van de technische innovaties.

De Brick Award beloont architecten voor de innovatieve toepassing van het traditionele materiaal en wil zo bovenal inspireren. Baksteen is een energiebesparend, klimaatbestendig materiaal en heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Om deze redenen is de traditionele baksteen nog steeds een favoriet materiaal onder architecten om te helpen bij het verduurzamen van de bouwsector en om gereguleerde klimaatdoelen te bereiken. ‘Architecten bevinden zich in een unieke positie om deze transitie te ondersteunen’, zegt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger. ‘De uitstoot kan worden teruggebracht door innovatieve bouwmethoden, zoals baanbrekende architecten over de hele wereld blijven aantonen. Omdat uitmuntende architecten meesterlijke probleemoplossers zijn.’
Er werden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën: ‘Feeling at Home’, uitgereikt aan The Intermediate House in Paraguay door Equipo de Arquitectura; ‘Living Together’, in de wacht gesleept door architectenbureau Estudio Arqtipo gewonnen voor M 5605 in Argentinië; ‘Working Together’, gewonnen door Grafton Architects & O’Mahony Pike voor de Electricity Supply Board in Ierland; ‘Sharing Public Spaces’, uitgereikt aan Types of Spaces in Spanje door Hanghar en Palma; en ‘Building Outside the Box’, gewonnen door de International Rugby Experience in Ierland van Níall McLaughlin Architects.

Wat opvalt in de winnende projecten zijn de zeer verschillende klimaatzones waarin ze gebouwd werden. Twee Zuid-Amerikaanse en één Spaanse realisatie vertegenwoordigen het gebruik van baksteen in warme omgevingen, terwijl de andere projecten gerealiseerd zijn in Ierland, in een koeler en vochtiger klimaat. Dit is geen toeval en toont de universele toepasbaarheid van het materiaal aan.

A+ Architecture in Belgium vermeldt graag de 6 genominneerde Belgische projecten: Porcheresse van Label Architecture, VDB van Vers.A Architecture, het theater De Hoge Rielen van dmvA, Nebeko van Ontwerpatelier Peter Jannes, Huis PMJ 2.0 van An Schoenmaekers, en het Hoekhuis AVP van Vermeiren – De Coster Architecten.

Meer informatie over de projecten : www.brickaward.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.