Stabiel en flexibel
Sergison Bates - BULK, SD Worx, Antwerpen

De wedstrijd voor het nieuwe hoofdkantoor van SD Worx op het Eilandje in Antwerpen werd gewonnen door het team van de Londense architecten Sergison Bates in samenwerking met BULK architecten – alweer een winnende combinatie van internationale en lokale architecten. Op deze compacte site langs de oostelijke oever van de Schelde spelen de architecten de inmiddels onvermijdelijke kaart van de duurzaamheid, met een gebouw dat zich flexibel kan aanpassen maar de stad tegelijk een stabiele landmark biedt.
Duurzaamheid lijkt de belangrijkste bekommernis, maar flexibiliteit is ook een prioriteit, zodat het programma voortdurend kan evolueren. Het gebouw wordt initieel opgetrokken als kantorencomplex, maar laat de deur open voor een mogelijke conversie naar woningen op een later tijdstip. Het moet zich kunnen aanpassen aan een onzekere toekomst, maar wil toch een constante fysieke verschijning.
Het bouwmodel is hybride en combineert een plint voor een gemeenschappelijke hal met afgeschuinde kolommen in prefabbeton en ter plaatse gestorte vloerplaten. Twee torenvolumes van verschillende hoogte rijzen boven deze plint uit, met een modulair CLT-skelet en geperforeerde vloerplaten in hetzelfde materiaal. De architectonische keuzes zijn vooral gericht op het zoeken naar klimatologische oplossingen en gebruikscomfort. Oververhitting wordt tot een minimum beperkt door de zonwering en de lichtinval wordt geoptimaliseerd door de diepte van de openingen bij elke gevel aan te passen in functie van de oriëntatie.
Werkplekken evolueren en ook hier wordt afgeweken van de klassieke kantoortypologie: er wordt gekozen voor uiteenlopende, meer informele plekken, zoals ‘concentratiecockpits’, ankerpunten, koffiehoeken, … De gebruiker kan zo de omgeving kiezen die het beste past bij de taak die hij wil uitvoeren en zit niet meer de hele dag vast achter zijn eigen werkstation.
Er werd een netwerk van groene en open ruimten gecreëerd, met elementen zoals een dakterras op de plint, maar ook een wintertuin, luifel, panoramaterras, loggia, … Deze elementen spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding en de warmteregulerende mechanismen van het gebouw en zijn tegelijk ook plekken om te ontspannen. De poreuze basis is doorwaadbaar, waardoor nieuwe voetgangerspaden ontstaan die doorlopen in de publieke ruimte.
Deze nieuwbouw komt in de plaats van de twee bestaande kantoorgebouwen op de site. Deze dateerden uit de jaren 1980 en werden volgens het conversieanalyserapport dat werd uitgevoerd tijdens de voorbereidende fase structureel inefficiënt bevonden, zowel wat de door de klant nagestreefde flexibiliteit betreft als de te behalen duurzaamheidsnormen. Bij hun sloop werd echter een inventaris opgesteld om de materialen te hergebruiken in het toekomstige project of om ze opnieuw in de circulaire productieketen op te nemen.