Gepubliceerd op 23.01.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: © Bauclub

Het noodopvangcentrum voor daklozen van de vzw Hoeksteen, gelegen aan Nieuwland in de Brusselse Marollenwijk, lanceert een projectoproep met steun van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Het centrum wil uitbreiden met een tweede gebouw binnen hetzelfde huizenblok. De twee volumes moet worden gerenoveerd en met elkaar worden verbonden, zodat het centrum binnen een ononderbroken ruimte kan functioneren.

Bauclub leverde het winnende project met zijn doorgedreven onderzoek naar de verbindende ruimte. De leegte midden in de dicht met elkaar verweven gebouwen wordt gezien als een ruimte die moet worden opgewaardeerd. Bauclub richt zich op het uitwerken van deze leegte, een ademzone in de doorlopende, omringende gebouwen. De steeg die door het huizenblok loopt, komt uit op een binnenplaats die het centrale element van het project wordt. Door de circulatiestromen te verbeteren, ontstaat er volgens Bauclub een ruimtelijke en sociale verbinding. Ruimtelijk, door de voorheen ongebruikte doodlopende Bloemmeisjesgang in gebruik te nemen, en sociaal, door het verbinden van de nieuwe gemeenschappelijke ruimtes, die kunnen worden toegeëigend door de gebruikers van het centrum.

De buitenlift is doorslaggevend. Omdat hij opvalt, fungeert hij als herkenningspunt. Hij vormt de fysieke verbinding tussen de verschillende verdiepingen. Het project vangt de ruimtelijke en budgettaire beperkingen op door een zuinig gebruik van middelen. De interventie is zuinig, omdat er wordt hergebruikt wat er al is. Een deel van de bestaande muur wordt afgebroken om de binnenplaats vrij te maken en wordt geherinterpreteerd om een overgang te creëren tussen de ruimte van de doodlopende steeg die naar de binnenplaats leidt en die van de doorgang. Een klein niveauverschil verzacht de overgang en zorgt ervoor dat mensen er kunnen gaan zitten, zoals op een tribune. Zo wordt de ontmoeting tussen de twee gebouwen aangemoedigd. De oude muur is zo geen scheidend element meer, maar een element dat ontmoetingen aanmoedigt. De strategische functies worden verzameld op de begane grond en zorgen voor visuele controle. De binnenplaats is dus niet alleen een ademruimte, maar wordt ook een ruimte voor activiteiten in de buurt.

De andere kandidaten zijn de architecten van Karbon’ en Nele Stragier + Melanie Tamm. Het project van Karbon’ wil eveneens de lege ruimte uitwerken om de twee gebouwen met elkaar te verbinden. Het bevat een lift met een opvallende, blauwe metalen constructie die haar status als toevoeging benadrukt. Het project van Nele Stragier + Melanie Tamm is meer uitgesproken. Een loopbrug die wordt gecombineerd met een goederenlift is geïnspireerd op de luchtboog, een specifiek architectuurelement. Dit zowel structurerend als verbindend element in zichtbare baksteen wil de warme sfeer van een gemeenschappelijke binnenplaats creëren.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.