De kunst van het tafelen bij Kanal
Bar-brasserie en restaurant van Kanal, Brussel
De verbouwing van de voormalige Citroëngarage tot toekomstige cultuurpool Kanal vordert gestaag. Ondertussen blijven het team van Atelier Kanal en de Stichting Kanal nadenken over hoe ze van deze plek een inclusieve ruimte kunnen maken, gewijd aan creativiteit en gezelligheid. Een paar maanden geleden werd er een wedstrijd uitgeschreven voor de toekomstige bookshop, waarbij het voorstel van Central de jury wist te overtuigen. Eind 2022 lanceerden Kanal en het BMA-team echter nog een projectoproep, dit keer voor een bar-brasserie en restaurant.

Er werd enthousiast gereageerd met maar liefst 87 kandidaturen voor het ontwerp van de bar-brasserie aan de Akenkaai en het restaurant op de vijfde verdieping van de voormalige showroom. Vijf teams werden geselecteerd om een ontwerp voor de bar-brasserie uit te werken, waaronder Piovenefabi & Mannaert, Rotor & Fait maison & Construire, Ouest & Studio Ossidiana, studioemile en het winnende team bestaande uit Victoire Chancel, Carla Frick-Cloupet, Maïlys Gangloff en Aliki Loïzidis.
Hun voorstel voor de bar-brasserie is in de eerste plaats een ruimte creëren die publieke bijeenkomsten aanmoedigt. De directe aanwezigheid op de kade zorgt meteen al voor een gevoel van nabijheid en verbindt de stad met het museum. De gekozen aanpak is geïnspireerd op twee archetypes voor de publieke ruimte: het open amfitheater aan de kaai en de overdekte agora. De architectuur is vooral gericht op een flexibel gebruik. Wat bij dit project opvalt, is de ambitie om een esthetiek te ontwikkelen die gebaseerd is op en volledig ‘in tune’ is met de lokale knowhow, door samen te werken met de vele carrosseriebedrijven uit de buurt.

Voor het restaurant werd de interieurontwerpwedstrijd gewonnen door het collectief Chantal, bestaande uit Générale, Elmes, Sarah & Charles en Vormen. De andere teams waren AHA & Laura Muyldermans & Louise Limontas, Doorzon interieurarchitecten & Theo De Meyer & Serban Ionescu, B-ILD & Johan Viladrich en ACME & Helen Decombes.
Hun visie is gelijkaardig aan die voor de bar-brasserie. Ze willen vooral de wereld van de gastronomie toegankelijker maken en de starheid verbreken. Drie oversized, doorlopende tafels staan in het midden van de zaal. Hun spiegelende materiaal benadrukt de voorwerpen die erop staan. De keuken van de chef wordt niet verborgen achter een muur, maar is een huiselijk keukeneiland in het midden van het restaurant. De nadruk ligt op wat de sfeer van een maaltijd bepaalt: het licht, de geuren, gedempte of iets luidere muziek – stuk voor stuk sfeerelementen die vaak een grotere impact hebben op de herinnering aan een maaltijd dan de eigenlijke architectuur van het restaurant. De mobiele tafels en stoelen maken intiemere opstellingen mogelijk. Naarmate de avond vordert, kan je aan een raamtafel gaan zitten om te genieten van het uitzicht op het Saincteletteplein, een beweging die je uit de gebruikelijke immobiliteit van de maaltijd haalt.
Kanal belooft een museum te worden dat “een podium voor Brussel” is, open en inclusief voor zijn gebruikers. De voorgestelde ruimtes die worden opgenomen in het museumprogramma zijn op dezelfde leest geschoeid. Het eindresultaat intrigeert en heeft heel wat nieuwe manieren in petto om de publieke ruimte te benaderen.