Gepubliceerd op 11.10.2023 | Tekst: Arnaud De Sutter

Het centrum van het West-Vlaamse Zonnebeke ligt geplooid rond een grote groene long. Het park, een voormalig kasteeldomein, werd toegankelijk gemaakt voor de inwoners en huist nu enkele publieke voorzieningen in en rond beschermde gebouwen. Zo is het een geliefde plek voor ontspanning en verbinding voor omwonenden. Eén pand op de rand van het domein, het Landhuis Zonnedaele, stond al jaren te verloederen. Het gemeentebestuur wil daar komaf mee maken en wil het pand uitbouwen tot een dienstencentrum en locatie voor ceremonies. Met een ontwerp dat huiselijkheid omarmt en verbinding zoekt met het park, won het team van studiobont en Atelier Starzak Strebicki de Oproep Winvorm-wedstrijd. 

Landhuis Zonnedaele werd in 1933 gebouwd als verblijf voor de dochter van de baron, om dicht bij de familie, maar wel autonoom te kunnen leven. Op de rand van het kasteeldomein, waar het bos overgaat in velden, stond het in een aparte tuin. Die tuin en het interieur van het pand overleefden de tand des tijds niet. Het uitzicht van het eclectische kasteeltje bleef wel en werd een favoriete achtergrond van foto’s voor de inwoners van het dorp, vooral bij trouwpartijen. Die populaire laag wilde het bestuur verankeren in de herbestemming. In het gebouw wordt plaats gemaakt voor ceremonies, voor de gemeente en haar bewoners.

Het L-vormige gebouw wordt energetisch gerenoveerd en uitgebreid met een éénlaags volume aan de parkzijde. Dat herbergt sanitair maar verzorgt vooral een duidelijke inkom. Bovendien stelt het zich op als parkmeubel. De gevel biedt zitplaats aan voorbijgangers en op het volume is een groot panoramisch terras. Het team wil door de ingreep het gebouw sterker met de omgeving verbinden. Naast de uitbreiding ligt de voormalige inkomhal van de woning. Het ontwerpteam versterkt de centrale rol van de ruimte in het huis en plaatst een monumentale trap, die zich in een vide wikkelt en alle verdiepen aandoet. Op de trap kunnen bezoekers naar de omgeving binnen en buiten turen, maar evengoed vormen ze er zelf het middelpunt van de belangstelling.

Alle verdiepingen bestaan uit een grote rechthoekige ruimte, die naargelang gebruik kan worden opgedeeld in deelruimtes. In het korte been van de L-vorm zijn kleinere en veelal dienende ruimtes. Ze zijn zowel gekoppeld aan de grote ruimte als aan de centrale hal. Er ontstaat een schakeling van kamers waarbinnen gebruikers zelf hun parcours kiezen. Net zoals in een huis. Beneden is een buurtsalon, met een vast meubel om het park te bekijken, maar ook een groot terras gericht op de velden. Boven is plaats voor leslokalen en workshopruimtes. Onder het dakgebinte kan de ceremoniële ruimte ook worden gebruikt als intieme concertzaal.

Het team zet zijn intentie, een centrum waarin ieder zich thuis kan voelen, kracht bij door het gebruik van een subtiele en op het erfgoed geïnspireerde vormentaal. De toevoegingen aan de buitenzijde geven het landhuis richting in het park. De interieurs zijn plekken met divers vast meubilair waarop mensen zich kunnen ontspannen en afzonderen, terwijl ze het park bewonderen. Het Landhuis Zonnedaele krijgt zo zijn originele functie van vertoeven terug, maar nu voor iedereen.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.