Gepubliceerd op 04.04.2023 | Tekst: Amélie Poirel

Kanal is een museum dat wordt ondergebracht in de oude Citroëngarage aan het Brusselse IJzerplein. De werf, onder leiding van noAarchitecten, Sergison Bates en EM2N, is in volle gang. Wie passeert langs de Brusselse noordelijke boulevard ziet er nu, na de sloop, een gigantische stalen kathedraal. Onlangs werd voor de toekomstige bookshop van Kanal, waarin ook de CIVA-archieven zullen worden ondergebracht, een wedstrijd uitgeschreven. Het voorstel van Central architecten, Sophie Dars (architect en uitgever), Pierre Leguillon (beeldend kunstenaar) en Daidalos Peutz (akoesticus) gaat uit van een theoretische en doorgezette denkoefening over de rol van de bookshop, een inmiddels onmisbaar deel van elk museum. Hun project overtuigde de jury, die moest kiezen uit voorstellen van Asli Çiçek, Nord, Traumnovelle, Hé! Architectuur en XDGA.

Met drie interventieniveaus wil het project een publieke ruimte maken van de bookshop, maar tegelijk ook een intieme huiskamer. De inspiratie zijn de eerste literaire salons die plaatsvonden in de intimiteit van een slaapkamer, die tegelijk een publieke ontvangstruimte werd. De bookshop moet aantrekkelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen.

Het eerste interventieniveau betreft de vloer en de twee overliggende wanden. De vloer is een ‘supersurface’ met een raster van stopcontacten: je kan je overal neerzetten en je laptop aansluiten. De twee wanden zijn tegelijk ook rekken om boeken op te slaan en uit te stallen. Het gebruik van de rekken is ‘as found’: de ene zijn van metaal zoals de gordijnwand waartegen ze zijn geplaatst, de andere van hout, passend bij de gemetselde muur. De metalen rekken, in de stijl van Bruno Munari, fungeren als een etalage en tonen hun inhoud en mogelijkheden. De houten rekken zijn eerder Shaker, herbergen de archieven en er kunnen ook voorwerpen aan worden opgehangen. Zo blijft de ruimte tussen de twee muren met rekken vrij.

Het tweede interventieniveau zijn de ‘middelen voor evenementen’, vier installaties die specifieke zones kenmerken. Een daarvan is het mechanisch scriptorium, een soort lange tafel die kan worden omgevormd tot podium voor evenementen. De foyer electrique is een leeszaal met een ideale belichting. De informatiekiosk, in de stijl van de typische Parijse Morris-reclamekiosken, vormt niet enkel een oriëntatiepunt maar dient ook om toekomstige evenementen aan te kondigen. De tente prospective, is een plek om je te verschuilen en je terug te trekken in de intimiteit van een boek of tijdschrift.

Het laatste interventieniveau is een verzameling objecten. Enerzijds het noodzakelijke meubilair om de boeken op te slaan en uit te stallen, anderzijds de gecureerde objecten die vrij kunnen worden verplaatst of gebruikt, zonder een vooraf vastgesteld, onveranderlijk systeem.

Het opzet van Kanal, dat sowieso het traditionele museum in vraag stelt en wordt gedreven door een radicaal optimisme, biedt de kans om deze dynamiek voort te zetten door ook de functie van de bookshop in vraag te stellen. Naast een ruimte voor consumptie, wil Central inzetten op het sociale potentieel van deze plek. Het wordt niet alleen een plaats voor ontspanning en uitwisseling, maar ook een plaats die een zekere intimiteit kan bieden.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.