Gepubliceerd op 13.12.2023 | Tekst: Elodie Degavre | Foto's: Amber Van Bossel

A+305 Brussels Architecture Prize

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+305 Brussels Architecture Prize. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Het verhaal begint bij een trouwe klant van V+ die een bouwproject lanceert op de hellingen van het Duden-park. Onderaan op het perceel staat een herenhuis en de klant wil het hoger gelegen, braakliggende terrein verdichten. Maar na jaren van juridisch en financieel getouwtrek gooit hij de handdoek in de ring. Uiteindelijk verkoopt hij het terrein in twee stukken. De topografie van het hoger gelegen deel van de site is lastig en er mag maar een smal volume op worden gebouwd. Een van de oprichters van V+, ondertussen vertrouwd met de plek, heeft niet meer nodig om er zijn hart aan te verliezen en neemt het besluit om er met zijn gezin te gaan wonen.

Het orgelpunt van dit verhaal, dat zich over meer dan 10 jaar uitspint, is een dermate eenvoudig huis, dat bijna meer te vertellen valt over de aanloop ernaartoe dan over de architectuur zelf. In dit project werd als het ware 20 jaar architectuurpraktijk benut om tot het allereenvoudigste ontwerp te komen. De architectuur laat zich in enkele woorden samenvatten: 1 kamer, 12 keer. Bakstenen en hout. Als het koud wordt, een vuur. Als het warm is, verluchting. Maar geen dure ventilatiesystemen. Geen petroleumproducten of schuifwanden. De duurzaamheid van dit project zit in de lange levensduur: stevige muren, eenvoudige ventilatieroosters, kalkpleister voor de vochtregulering. Er is weinig expertise nodig om dit huis te bouwen of onderhouden. Wie het bezoekt, fronst: is dit überhaupt mogelijk binnen het huidige normenkader? Ja dus, met een beetje sluwheid, de hulp van architecten – Central Ofau, Sophie Dars – en trouwe technici – Bureau Bouwtechniek, SEA, Greisch, Didier Vander Heyden – die ‘less is more’ als een uitdaging zien.

Ook al valt er dan misschien minder over de architectuur te vertellen, er zijn des te meer verhalen over de denkpistes en de materialen die in Maison Jupiter zijn samengekomen. Want die materialen kwamen er niet vanuit een esthetische voorkeur, maar alsof ze de kans grepen om er te zijn. Zo is er het verhaal van de snelbouwbaksteen, een basismateriaal waarnaar geluisterd werd, zoals Louis Kahn ooit adviseerde: “Vraag je materialen om raad. Je vraagt: ‘Wat wil je, baksteen?’ En de baksteen antwoordt: ‘Ik wil een boog.’” 1 Eerst werd dus nagegaan hoe de productieketen zo lokaal mogelijk kon blijven en daarna werd er naar de snelbouwbaksteen geluisterd, waarvan de onaangeroerd gebleven afmetingen de verhoudingen van al het andere gingen bepalen. Het resultaat is een onberispelijke gevel, die niet meer frivoliteit vertoont dan wat dit materiaal en de betrouwbare vakkundigheid van een metselaar te bieden hebben. Maar er is ook het verhaal van de beuk die in het Dudenpark van zijn oude dag genoot. De architect ontdekte dat hij gekapt zou worden: als een speling van het lot keerde de boom na het drogen naar zijn plek terug in de vorm van een plankenvloer. En dan is er het verhaal van de overschotten: marmer en textiel, schatten die ontdekt werden dankzij de speurneus waarover elke architect zou moeten beschikken. De resten die werden omgetoverd tot gordijnen en vensterbanken geven aanleiding tot nog meer verhalen: zwart marmer afkomstig uit de Empire State Building, mysterieuze melkachtige onyx, textiel dat onder het stof vandaan werd gehaald bij Chevalier Masson.

[…]

Architect V+, with Paul Mouchet (Central Ofau) and Sophie Dars (Accattone)
Websitewww.vplus.org
Project Maison Jupiter
Location Forest (Brussels)

Programme An urban house
Procedure Direct commission
Client Famille Decuypere Daems
Landscape architect Plant en Houtgoed

Structural engineering Servais Engineering Architectural
Service engineering Greisch
Building physics Bureau Bouwtechiek
Sustainability  Didier Vander Heyden
Lead contractor  Antoniuk Andrez, Igor Daskalita

Completion August 2022
Total floor area 300 m2
Product/Supplier Sonian Wood Coop (wood made to measure), RVB (faucets)
Budget € 560,000 (excl. VAT and fees)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.