Gepubliceerd op 21.03.2023

Ook in boekjaar 2022 blijft Viessmann Group met succes zijn groeicurve in stand houden. Het 105 jaar oude familiebedrijf verhoogde zijn totale omzet tot 4 miljard euro: 19% méér dan de totale omzet van 3,4 miljard euro in het jaar ervoor. Ondanks de crisis steeg het aantal werknemers van 13.000 in 2021 naar een totaal van 14.500! Deze positieve ontwikkeling bevestigt de sterkte van de strategie en de daaruit voortvloeiende veerkracht van Viessmann Group, meer bepaald op de volgende domeinen:

  • Climate Solutions: bedrijfsafdeling voor duurzame klimaatoplossingen.
  • Refrigeration Solutions: bedrijfsafdeling duurzame koeling- & ‘clean room’-oplossingen.
  • Investment: strategische investeringen in middelgrote ondernemingen.
  • VC/O: investeringen van durfkapitaal in pionierende technologiebedrijven, zoals Maschinenraum, als ecosysteem voor familiebedrijven.
  • Real Estate: ontwikkeling en exploitatie van duurzame gebouwen.
  • Foundations: Maatschappelijke verantwoordelijkheid en maatschappelijk engagement.

Max Viessmann, CEO van Viessmann Group: “In het jaar van onze 105e verjaardag hebben we nog extra verantwoordelijkheid naar ons toe getrokken om weerwerk te bieden tegen de crisis en andere uitdagingen. Als iemand onafhankelijk de energietransitie kan waarmaken, zijn wij het wel: wij zijn erin geslaagd onze hernieuwbare groene klimaatoplossingen en ons ecosysteem van co-creators op wereldschaal uit te breiden. We hebben onze verantwoordelijkheid voor onze familieleden verruimd tot een maatschappelijke dimensie, namelijk voor wie het hardst lijdt onder de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Het was een uitdagend jaar zonder weerga, maar we hebben consistent ons doel voor ogen gehouden bij alles wat we doen: leefruimte creëren voor de komende generaties.” 

Viessmann Climate Solutions: Transformatie tot toonaangevend leverancier van geïntegreerde klimaatoplossingen 

De grootste bedrijfsafdeling binnen de Viessmann Group heeft in het voorbije boekjaar met succes haar transformatie tot toonaangevend leverancier van geïntegreerde klimaatoplossingen voortgezet. De groei van Viessmann Climate Solutions is zelfs nog versneld door de toegenomen vraag naar duurzame klimaatoplossingen op basis van hernieuwbare energie. Het betreft hier warmtepompen met natuurlijke koelmiddelen, biomassa, thermische zonne-energie, elektriciteitsopslag, groene gassen en vloeibare groene brandstoffen, maar ook oplossingen voor luchtzuivering en digitale diensten.

Het familiebedrijf presenteerde in mei 2022 zijn plannen om 1 miljard EUR te investeren in de expansie van groene klimaatoplossingen. In die context werd de ontwikkelingscapaciteit voor warmtepompen uitgebreid, parallel met nagenoeg een verdubbeling van de arbeidskrachten voor dit bedrijfsdomein. Andere speerpunten bij de groene klimaatoplossingen van het familiebedrijf zijn de lancering van de nieuwe warmtepompgeneratie Vitocal-150-A/-250-A, de ontwikkeling van de (zélf ontworpen) batterij-unit VitoCharge, de nieuwe compacte oplossing Viessmann Invisible en de start van de bouw van een nieuwe warmtepompfabriek in Polen.

Viessmann Foundation: maatschappelijke verantwoordelijkheid als betrouwbaar anker in woelige tijden 

2022 was een bijzonder uitdagend jaar, maar het familiebedrijf week niet af van zijn sociale missie. Viessmann Group nam via de Foundation zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op met doelstellingen om (a) woonruimte te creëren en (b) te focussen op de komende generaties.

Om leefruimtes te creëren lanceerde het familiebedrijf het klimaatneutrale project Waldeck-Frankenberg. Samen met ruim 125 partners in het district Waldeck-Frankenberg zet de Groep alles op alles om tegen 2035 klimaatneutraliteit te bereiken voor dit district en het gebied duurzaam te beschermen. Dit project wil een baken zijn, een blauwdruk voor andere regio’s, en een duidelijk uitgestippeld pragmatisch plan aanreiken om klimaatneutraliteit te realiseren.

Viessmann schonk 500.000 euro aan het Deutsches Krebsforschungszentrum (Duits centrum voor kankeronderzoek). Dit geld zal worden gebruikt om een laboratorium voor duurzame gezonde voeding op te richten in het nationale kankerpreventiecentrum in Heidelberg.

Het familiebedrijf heeft een hart voor de komende generaties en reageerde onmiddellijk met hulp toen Poetin zijn verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne startte. Viessmann doneerde 5 miljoen euro voor mensen die dringend hulp en solidariteit nodig hadden tijdens de winter. Meer dan de helft van het geld ging naar projecten die kinderen en gezinnen in en uit Oekraïne ondersteunen in deze moeilijke tijden. Er waren donaties voor de drie belangrijkste organisaties, Aktion Deutschland hilftUnicef en Save the Children.

www.viessmann.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.