Gepubliceerd op 21.05.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: B-architecten

In de gemeente Overijse zal het team van B-architecten de voormalige markthallen en hun omgeving transformeren, na een aanbestedingsprocedure. De focus van het winnende voorstel? Een ontmoetingsplaats creëren waar leerlingen van de twee naburige scholen, buurtbewoners en passanten samen kunnen komen.

De hal werd in 1952 gebouwd in het centrum van Overijse en was jarenlang een overdekte markt. Door de jaren heen evolueerde de hal naar een locatie voor spontane evenementen. Ook de twee naburige scholen gebruiken er al enkele jaren een aantal ruimten. Maar het potentieel van de hal werd niet ten volle benut en de vervallen infrastructuur van het gebouw was aan renovatie toe. Daarom kwam er een haalbaarheidsstudie om de behoeften van de twee scholen te bepalen, in de vorm van een participatief proces waarbij de bewoners, de dorpsraad en verschillende verenigingen betrokken waren.

De oorspronkelijke hal krijgt een renovatie met behoud van de compacte, robuuste en flexibele structuur. Maar er komt ook een nieuw concept met meer ruimte voor de scholen: verschillende partijen uit de buurt nemen de ruimte in gebruik buiten de lesuren. Door te spelen met wisselende gebruikstijden kan het gebouw voor verschillende doeleinden worden ingezet en staat het niet onnodig leeg.

Het gebouw vormt een brug tussen de twee scholen, GBO en GITO. De toevoeging van nieuwe klaslokalen, een polyvalente zaal en een ontmoetingscentrum voor jongeren uit de gemeente vult de bestaande infrastructuur aan. De façade wisselt af tussen gesloten en open volgens een regelmatig patroon, in harmonie met de structuur van de bestaande hal.

Het nieuwe complex gaat een sterke dialoog aan met de openbare ruimte. Tal van nieuwe gemeenschappelijke ruimten maken de buurt levendiger. Voor de basisschool GBO komt een nieuw dorpsplein, terwijl voor de middelbare school GITO een openbaar plein ontstaat met een ingang naar de speeltuin. Niet alleen de grond, maar ook het dak van het gebouw wordt voorzien van groen. Het nieuwe dak is een gemeenschapsruimte, compleet met sportveld en paviljoenen. Zo vormt deze renovatie zowel een architectonische toevoeging, met het nieuwe gebruik van het gebouw, als een stedelijke toevoeging, met een nieuwe openbare ruimte die de bestaande gebouwen met elkaar verbindt.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.