Gepubliceerd op 23.01.2024

Sonian Wood is een fabrikant van uitzonderlijk meubilair en parketvloeren gevestigd in Brussel. Het Zoniënwoud (in het Engels Sonian Forest) is het grootste stadsbos van Europa en herbergt enkele van de hoogste beukbomen ter wereld. Wanneer individuele bomen vanwege ziekte of veiligheidsredenen moeten worden gekapt, komt Sonian Wood tussenbeide om dit kostbare materiaal optimaal te benutten. De coöperatie heeft samengewerkt met toonaangevende ontwerpbureaus, van kleine handgemaakte objecten over klassieke hardhouten vloeren tot trappen en statement-meubels. Een van de opmerkelijke recente samenwerkingen is de productie van stoelen met de Belgische ontwerper Lionel Jadot voor het meubilair van het Mix-project in Brussel. Het werk van de coöperatie werd getoond op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2023, waar Bento’s tentoonstelling ‘In Vivo’ een meer dan levensgrote structuur toont waarin materialen worden gecombineerd met verhalen uit Brussel: beukenhout uit het Zoniënwoud, mycelium gemaakt door Permafungi en geramde aarde door BC Materials. Een samenwerking met het Antwerpse ontwerpbureau Studio Part leidde tot een tafel geïnspireerd op het Koninklijk Park die werd getoond tijdens de Milan Design Week 2023.

Het werk van Sonian Wood Coop is prominent aanwezig in het Maison Jupiter dat onlangs werd bekroond met de Brusselse Architectenprijs voor zijn “succesvolle bijdrage aan de uitdagingen van het leven in de moderne metropool”. Gebouwd door V+ architects en hoofdarchitect Thierry Decuypere als zijn persoonlijke thuis, heeft de sterke focus van het project op de verhalen van materialen ertoe geleid dat Thierry is gaan samenwerken met Sonian Wood. Het huis beschikt over ruim 100 m2 hardhouten vloeren, geproduceerd met bomen die zijn omgevallen door een storm in het nabijgelegen Dudenpark. Twee trappen gemaakt met lokaal beukenhout benadrukken de intense nerven en kleurvariaties die van nature voorkomen in beukenhout uit het Zoniënwoud, evenals een handgemaakte toegangsdeur en structurele balken van Sonian Wood Coop.

Sonian Wood is ook actief op het gebied van commerciële interieurarchitectuur en creëerde op maat gemaakte kantoormeubelen, kantoorlandschappen en winkelinterieurs voor klanten die op zoek zijn naar natuurlijke materialen en lokaal vakmanschap.

www.sonianwood.coop

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.