Gepubliceerd op 07.02.2023

Nelissen Steenfabrieken heeft duurzame plannen klaarliggen voor de toekomst. Vandaag is er dan de voorlopige vaststelling van het ontwerp GRUP door de Vlaamse regering. De bedoeling is dat de bestaande bedrijfssite in Kesselt (Lanaken) daardoor uitgebreid wordt met een aansluitende zone waarop onder andere een nieuwe energiezuinige productieafdeling gebouwd kan worden.

De voorbije jaren is er al heel wat gebeurd om de toekomstplannen te verwezenlijken. In januari 2017 werd de aanvraag gedaan voor het planologisch attest. In maart 2019 werd het attest afgeleverd waarna de GRUP-procedure werd opgestart. Vandaag is er dan de voorlopige vaststelling van het ontwerp GRUP door de Vlaamse regering. Dit GRUP moet voor Nelissen uitbreidingen op langere termijn mogelijk maken.

“De uitbreiding is gericht op de verbreding van het bestaande assortiment, om de productiecapaciteit te verhogen en om meer stock op te kunnen bouwen”, aldus Burt Nelissen, één van de drie CEO’s van Nelissen. “Er wordt een waterbuffersysteem gerealiseerd en een groenbuffer rondom de volledige uitbreidingszone aangelegd. Daarnaast kan op een milieuvriendelijke manier energie opgewekt worden voor het productieproces om in de toekomst klimaatneutraal te kunnen produceren.”

Waterstofleiding

De nieuwe productiehal is waarschijnlijk het meest opvallendst in het rijtje van uitbreidingen. De plannen zelf zijn ook opvallend, want de hal op zich is gericht op CO2-neutraliteit vanaf 2032. Hierbij zal de aansluiting op de waterstofleiding van Fluxys een belangrijke rol spelen. “De H2-leiding die voorzien wordt tussen Antwerpen en Luik zal net langs de fabriekssite van Nelissen lopen. Hierdoor is een rechtstreekse aansluiting op dat waterstofnetwerk mogelijk tegen 2032”, aldus Burt Nelissen.

“Doordat de voormalige ontginningszone van Nelissen wordt omgezet in industriezone zal de totale oppervlakte van de fabriekssite meer dan verdubbelen, van zo’n 12 hectare naar 31 hectare. Ook het aantal werknemers kan toenemen, net zoals de productiecapaciteit.”

Om de site op een natuurlijke manier af te schermen werd er een landschapsintegratieplan opgesteld, waarvan onder andere een groenbuffer een onderdeel is.

Over Nelissen Steenfabrieken

Nelissen Steenfabrieken is een fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen. Sinds de oprichting – 101 jaar geleden – heeft het zich ontpopt van een lokaal familiebedrijf tot een belangrijke speler op de internationale markt: Nelissen Steenfabrieken produceert en verkoopt jaarlijks 185 miljoen stenen, in meer dan 100 kleuren en 8 formaten. In 2022 had Nelissen een omzet van 60 miljoen euro. Nelissen telt een 200-tal medewerkers.

www.nelissen.be

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.