Gepubliceerd op 30.08.2023 | Tekst: Lisa De Visscher

Afgelopen maand, van 3 tot 6 juli, nam A+ deel aan het het UIA World Congress of Architects 2023 in Kopenhagen dat dit jaar eveneens de Unesco Wereldhoofstad is voor architectuur. Dit driejaarlijkse congres benadrukt telkens opnieuw het potentieel van architectuur om een betere samenleving vorm te geven binnen een duurzamere gebouwde omgeving. Het overkoepelende thema van het congres was “Sustainable Futures – Leave No One Behind”. De inhoud van het congres is opgebouwd rond de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN en de sprekers benadrukten hoe architectuur een essentieel hulpmiddel kan zijn om de doelen te bereiken.

UIA of de ‘Union Internationale des Architectes’ (Internationale Unie van Architecten) werd in 1948 in Zwitserland opgericht om architecten na de Tweede Wereldoorlog te herenigen en bij te dragen aan de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Europa. UIA wordt door de VN erkend als ngo, en als enige architectonische unie die op internationaal niveau opereert, verenigt de UIA de nationale architectenverenigingen van de hele wereld.

Met duizenden deelnemers uit meer dan 135 landen biedt het UIA World Congress of Architects een uniek platform voor het delen van kennis en het creëren van nieuwe professionele verbindingen tussen landen en continenten. Architecten en professionals uit de industrie krijgen de kans om te communiceren, ideeën uit te wisselen en samenwerkingen op te bouwen die positieve veranderingen in het architecturale landschap wereldwijd kunnen stimuleren.

“Wij geloven dat deelnemers aan het congres over tien jaar zullen nadenken over hoe dit evenement in Kopenhagen de katalysator werd voor het herdefiniëren van hun praktijken. Onze missie is om de gebouwde omgeving aan te moedigen nieuwe manieren te ontdekken om te ontwerpen en te bouwen wat niet alleen ecologisch duurzaam is, maar ook sociaal duurzaam. Het gaat om het herdefiniëren van het paradigma en het bouwen aan een toekomst waarin de planetaire grenzen, inclusiviteit en biodiversiteit de kern vormen van elk project”, zegt Mette Lindberg, CEO van het UIA World Congress of Architects 2023.

Sprekers van het congres zijn onder meer toonaangevende stemmen en opinieleiders, die zijn geselecteerd vanwege hun sterke bijdragen aan architectuur, wetenschap, zaken en politiek. Dit waren onder meer:

Bjarke Ingels (BIG), Carlo Ratti (MIT en Carlo Ratti Associati), Christian Benimana (MASS Design Group en The African Design Centre), Dorte Mandrup (Dorte Mandrup A/S), Francis Kéré (Kéré Architecture), Jan Gehl (Gehl ), Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta), Kunle Adeyemi (NLÉ), Margrethe Vestager (EU Commissie), Martha Thorne (The OBEL Award), Martha Schwartz (Martha Schwartz Partners), Nathalie De Vries (MVRDV), Reinier De Graaf (OMA, Office For Metropolitan Architecture), Sandi Hilal (DAAR), Yoshiharu Tsukamoto (Atelier Bow-Wow)  en tenslotte  Yvonne Farrell & Shelley Mcnamara (Grafton Architects).

Het congresprogramma omvatte naast lezingen van keynote-spreakers, ook presentaties van wetenschappelijke papers, Next Gen-sessies met jonge architecten, workshops en tentoonstellingen.

Ook verschillende bedrijven ondersteunden het congres, waaronder Velux als impact sponsor. CEO Lars Peterssons verklaart zijn interesse in het event alsvolgt:

“We need architects, we need creative designers and engineers in order to solve the problems of the world. We have the solutions within the industry, we don’t need to invent new things everyday, but we need to better collaborate with architects in order to make things happen.”

Het volgende UIA congres zal doorgaan in 2026 in Barcelona.

Meer info over het congres en alle video’s van de lezingen zijn te vinden

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.