Gepubliceerd op 19.07.2022 | Tekst: Eline Dehullu

Portret

A+ laat een Belgisch bureau aan het woord dat zichzelf voorstelt aan de hand van een referentie die betekenend is voor zijn architectuurpraktijk.

Het Braziliaanse klimaat laat toe om de structuur van een gebouw zeer direct in te zetten in het eindbeeld. Er is geen isolerende mantel die het gebouw bedekt en die een tweede constructie – de gevelafwerking van het gebouw – noodzakelijk maakt. Dat helpt Mendes da Rocha om aan het beton een zeker primair, natuurlijk karakter te geven zonder toevoegingen of bijkomende betekenislagen. Het lijkt wel of het beton altijd tot de natuur heeft behoord en eruit voortkomt. Dat idee wordt nog verder versterkt door de vegetatie en het gebouw op elkaar te betrekken. Voor Trans is de acceptatie van de verwering van het beton de bevestiging dat het gebouw deel wil uitmaken van de veranderingen die in de natuur plaatsvinden.

In een aantal projecten van Trans, zoals Ryhove Urban Factory en het logistiek gebouw voor de plantentuin van Meise, hebben de architecten de structuur naar buiten gebracht. In de nieuwe zaal op de site van De Felix in Gentbrugge is de invloed van Mendes da Rocha niet te miskennen. Het oude dienstencentrum dat Paul Felix in de jaren 1970 bedacht voor Gentbrugge (zie A+295), is niets dan beton, beton, beton … Het leek een hopeloze zaak om daar een nieuw gemeenschapscentrum met een bibliotheek, een toneelzaal, een politiekantoor en een administratief loket van te maken. Maar Trans toonde aan dat behoud en zelfs een verdere uitbreiding met een extra betonconstructie met exoskelet haalbaar én duurzamer was dan afbraak en heropbouw.

De kleine theaterzaal wint aan belang door de zaal licht verheven boven het maaiveld te plaatsen en op een zekere afstand te omhullen met uitzonderlijk slanke wimpels in beton die worden afgehangen vanaf enkele uitkragende balken. De wimpels lijken te kunnen meewiegen met de wind. Omgeven door de evoluerende vegetatie van de Gentbrugse Meersen zal de zaal na verloop van tijd verweren en veranderen.

Office name Trans architectuur / stedenbouw
Website transarchitectuurstedenbouw.be
Office location Ghent
Founders / Associates Bram Aerts, Carolien Pasmans
Office founded in 2011
Staff 17

Selected projects

  • Conversion of the Paul Felix welfare centre, Gentbrugge, in development (see ‘A+295’)
  • Leietheater, Deinze, 2019 in collaboration with V+ (see ‘A+285’)
  • Ryhove, Ghent, 2018  (see ‘A+284’)
  • Van Horebeke Timber, Ghent, 2018
  • Balenmagazijn, Ghent, 2017

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.