Edito

Lisa De Visscher - Hoofdredacteur

Architectuurprijzen zijn er genoeg, zo lijkt het wel. Verschillende steden, bedrijven of professionele organisaties zetten met de regelmaat van de klok gebouwen of hun ontwerpers in de bloemetjes. En terecht. Je kunt nooit genoeg over architectuur spreken. Maar een architectuurprijs is meer dan zijn prijsuitreiking. Dat bewijst opnieuw de Brussels Architecture Prize, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, georganiseerd door A+ in coproductie met Urban. Na een succesvolle eerste editie in 2021 werd meteen het traject van deze editie uitgestippeld. Want deze prijs wil niet alleen vieren, maar ook bevragen. Hij is een middel om de maatschappelijke urgenties die vandaag spelen te onderzoeken door de lens van de gebouwde ruimte. Want architecten en stedenbouwkundigen zitten mee aan de knoppen van de samenleving. Of het nu gaat om betaalbaar wonen, duurzaam bouwen, klimaattransitie, circulaire economie of kwalitatieve openbare ruimte met genoeg plek voor voetgangers en fietsers: steeds opnieuw speelt een ruimtelijke opgave. De visie van de architect op die urgenties heeft een grote impact op de vormgeving van de stad. En als deze voorafgegaan wordt door uitmuntend en verantwoord opdrachtgeverschap en een progressief, out-of-the-box architectuurbeleid, krijgt ze vleugels.

Als grootste stad van België, als hoofdstad van Europa, als aankomststad en multiculturele meltingpot heeft Brussel hierin een voorbeeldfunctie. Het heeft ook alle troeven om die waar te maken: een interessante economische positie, talrijke publieke en private bouwheren en de aanwezigheid van een grote groep getalenteerde ontwerpers. Dat resulteert in een indrukwekkende architecturale productie, wat ook de internationale jury van de Brussels Architecture Prize niet is ontgaan. “Ik ben onder de indruk van de veelheid, de kwaliteit en de diversiteit van de ingediende projecten”, verklaarde de Deense architecte Dorte Mandrup, voorzitter van de jury. De genomineerde projecten voor deze prijs bewijzen eens te meer dat architecten de heikele thema’s niet uit de weg gaan, en niet terugschrikken voor complexe stedenbouwkundige situaties, hyperdensiteit, alternatieve bouwwijzen en inclusieve, participatieve processen. De uitdagende en steeds veranderende ruimtelijke condities die eigen zijn aan Brussel, maken van deze stad een laboratorium waar experiment – als het zuurstof krijgt – de blauwdruk kan vormen voor het bouwen van morgen, en zo een kweekvijver vormt voor de komende generatie architecten.

Deze prijs huldigt projecten in vier categorieën: publieke ruimte, de kleine interventie, de grote ingreep, en ‘extra muros’, waarin Brusselse bureaus hun werk buiten de ge-westgrenzen tonen. In elk van deze categorieën koos de jury een laureaat, maar het is de productie in haar geheel, de 24 genomineerde projecten, die de Brussels Architecture Prize inhoud verleent. Een tentoonstelling in de Ravenstein-galerij bood zes weken lang een overzicht van deze projecten. Dankzij een reeks rondleidingen werden alle projecten opengesteld voor het grote publiek. De ontwerpers gingen in een reeks van vier debatten in samenwerking met CIVA in gesprek over de maatschappelijke thema’s die de genomineerd projecten doorsnijden, en koppelen die terug naar het beleid. De Promising Young Architect Award stimuleert jong, lokaal, opkomend talent. De Lifetime Achievement Award onderstreept dan weer het belang van een aantal personen die gedurende hun lange en rijke carrière substantieel hebben bijgedragen aan de architecturale kwaliteit van de gebouwde ruimte in onze hoofdstad. De prijsuitreiking op 12 december is hierbij de kers op de taart. Ze is niet alleen een feestelijke erkenning van een indrukwekkende architectuurproductie, ze brengt deze ook buiten de grenzen van de discipline onder de aandacht.

Persoonlijk ligt dit feest me nauw aan het hart. Het vormt het sluitstuk van negen prachtige jaren waarin ik als hoofdredacteur en artistiek van A+ met groeiende bewondering kennismaakte met de spannende productie van tientallen ontwerpers en het voorrecht had hierover te publiceren, in debat te gaan en tentoonstellingen te maken. Het waren negen jaren van overvloed waarop ik met blijdschap en trots terugkijk. Bij deze bedank ik alle architecten, lezers, culturele partners, Bouwmeesters, subsidiegevers, sponsors, adverteerders – kortom, alle spelers van de Belgische architectuurcultuur – voor de rijke, inspirerende en enthousiasmerende samenwerking. Een heel speciaal woord van dank gaat naar het A+-team waarmee ik jaren lief en leed heb gedeeld: de deadlines, de ‘charettes’, de fijne gesprekken en geanimeerde discussies en uiteraard de vele leuke feestjes na een lezing, boeklancering of vernissage. Zonder jullie zou niets van dit alles mogelijk zijn geweest of tot een goed einde zijn gebracht. Dankjewel!!!

Inhoudstafel

ÉDITO
Lisa De Visscher

VOORWOORD
Ans Persoons
Bety Waknine

MAJOR INTERVENTION
URA Yves Malisse Kiki Verbeeck, BTL Kindergarten & Primary School, Laken [Winnaar] Christophe Van Gerrewey
51N4E, Victoria Tower, Sint-Joost-ten-Node Veronique Patteeuw
Agwa, ESP Karreveld, Sint-Jans-Molenbeek Pierre Chabard
DDS+ – &bogdan, NovaCity I, Anderlecht Gideon Boie
Générale, Brasserie de la Senne, Brussel François Gena
Geurst & Schulze – Java, GRAB Schaerbeek Arnaud De Sutter

JURYRAPPORT
Over generositeit en overvloed Lisa De Visscher

PUBLIC SPACE
Générale, parc des Brigittines, Brussel [Winnaar] Pieter T’Jonck
BOB361, Intertwining Urban Ecology, Elsene Tim Peeters
BUUR Part of Sweco, Nieuwstraat, Brussel Arnaud De Sutter
Filter Café Filtré, OpenStreets, Sint-Jans-Molenbeek Gideon Boie
Landinzicht, Pannenhuispark, Laken Guillaume Vanneste
MSA – Ney & Partners, Ixelles Highline, Elsene Bart Tritsmans

LIFETIME ACHIEVEMENT
bOb Van Reeth, Olivier Bastin en Chantal Dassonville Pieter T’Jonck

SMALL INTERVENTION
V+, Maison Jupiter, Vorst [Winnaar] Élodie Degavre
Frick-Couplet Carla – Chancel Victoire, Théâtre Océan Nord, Schaerbeek Léone Drapeaud
Hé !, Karper, Sint-Jans-Molenbeek Élodie Degavre
Karbon’, Cygnes, Elsene Amélie Poirel
Lhoas & Lhoas, Housing Grands Carmes, Brussel Eloïse Perrillon
Vers.a, VDB, Elsene Tim Peeters

PROMISING YOUNG ARCHITECT
Laura Muyldermans Jolien Naeyaert

EXTRA MUROS
Bureau Bas Smets, Luma parc des Ateliers, Arles (F) [Winnaar] Amélie Poirel
&bogdan, Bijgaardehof, gent Pieter T’Jonck
AAC – A2O, KABO, Beringen Pieter T’Jonck
Label, Love pt. II, Loverval Carla Frick-Cloupet
NoA, Het Steen, Antwerpen Pieter T’Jonck
Office KGDVS – Richard Venlet, Crematorium, Oostende Christophe Van Gerrewey

INTERVIEW
Dorte Mandrup Lisa De Visscher

Awards door Conrad Willems Louis De Mey

PROJECTLIJST
Ingediende projecten

JURY
Juryleden

Abonneer je vanaf €59 per jaar!

Je ontvangt 4 klassieke nummers en 1 speciale uitgave van het tijdschrift.

Abonnement

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.