Edito

Lisa De Visscher - Hoofdredacteur

Op de vorige editie van de Architectuurbiënnale in Venetië wonnen de architecten Jan De Vylder, Inge Vinck en Jo Taillieu samen met Gideon Boie en Filip Dujardin voor hun project ‘Caritas’ de “Silver Lion for a promising young participant”. De uitreiking viel samen met de verjaardag van Jan De Vylder. Hij werd die dag 50.

Jong is een rekbaar begrip en als architect lijkt op het etiket ‘veelbelovend’ soms geen houdbaarheidsdatum te zitten. België telt ondertussen een mooi aantal architecten, veertigers en vijftigers zoals de bovengenoemde groep, die met hun oeuvre de toon aangeven binnen het internationaal architectuurdiscours. Deze gevestigde architecten hebben stabiele bureaus uitgebouwd met getalenteerde medewerkers, ze voeren opdrachten uit van grotere schaal en geven les aan gerenommeerde universiteiten. Zij hebben de stempel ‘jong’ niet meer nodig om de aandacht te trekken op hun werk.

Maar wie is dan het echte aanstormende talent? Wie zijn de twintigers en dertigers en wat maken ze? Waar is die nieuwe generatie die de fakkel overneemt?

Dankzij het pionierswerk van vorige generaties architecten en een gunstig architectuurbeleid beleeft België sinds de start van dit millennium een ongekende heropleving van de architectuurcultuur. Dit zorgt voor een vruchtbare omgeving waarin jong talent goed kan gedijen. Bij de samenstelling van deze uitgave merkten we binnen de redactie eens te meer hoe talrijk deze jonge bureaus zijn en hoe divers hun productie. Om een selectie te maken, trokken we enkel basislijnen uit. We gingen op zoek naar de zogenaamde ‘millennials’, de groep die geboren is in de jaren 1980 en 1990 en gevormd werd door hun studie en eerste werkervaring in het begin van deze eeuw. Architecten die hun bureau opstarten in de fragiele jaren net na de financiële crisis en in volle socio-economische omwentelingen waarin klimaat een steeds grotere rol speelt. Maar meer nog dan leeftijd primeerde voor ons een gemeenschappelijk referentiekader, een (ontwerp)attitude die niet zozeer tot uiting komt in de vorm of format van het gerealiseerde werk, maar in de inhoudelijk reactie op de hedendaagse uitdagingen. We probeerden ook de vinger te leggen op die buitengewoon interessante periode binnen de ontwikkeling van een architectenbureau waarin jonge architecten, na een reeks kleine, spannende en veelbelovende realisaties, plots veel grotere opdrachten krijgen. De periode waarin het erop aankomt de frisse energie van de eerste ontwerpen niet te laten verdrukken door een (te snelle) schaalvergroting. De periode waarin je tot de vaststelling komt dat je moet kunnen formuleren waarvoor je staat.

We selecteerden uiteindelijk 19 projecten die ons representatief leken voor de bekommernissen van de nieuwe generatie Belgische architecten en de condities waarbinnen ze werken. We gingen in gesprek met een dertigtal bureaus en het resultaat was de brandstof voor een reeks beschouwingen die deze generatie, van hun genealogie tot representatiemiddelen, hoe complex en divers ook, proberen te vatten.

Pas over 20 of 30 jaar zal blijken welke van deze jonge leeuwen een blijvende invloed zal uitoefenen op het Belgische architectuurlandschap maar vandaag is één ding alvast duidelijk: deze volgende generatie opent er onverwachte perspectieven in en het uitzicht reikt ver.

Lees meerVerkleinen

Inhoudstafel

Editorial           Lisa De Visscher

Who is next?    Lisa De Visscher

LDSRa – Laura Muyldermans, Actiris, Brussels  Lisa De Visscher

Traumnovelle, A6K, Charleroi   Carla Frick-Cloupet

Central – Np2F, iMAL, Brussels Mathias Bouet

TRANS, Ryhove, Ghent   Jolien Naeyaert

Belgian architecture 2.0 Lara Schrijver

B-ILD, Warot, Herent    Birgit Cleppe

LRArchitectes, Collège Notre Dame de la Paix, Erpent       Apolline Vranken

Goffart-Polomé, Crèche les Écureuils, Loverval Pauline Malras

FELT, De Linde, Zarren    Bart Tritsmans

Raamwerk, Youth centre, Lichtervelde Eline Dehullu

We need to take off – and land Pieter T’Jonck

BC architects, Ateliers of Pascale Marthine Tayou, Ghent          Gitte Van den Bergh

Ouest, Le Theatre le Rideau, Brussels    Cécile Vandernoot

Murmuur – Carton123 – ae-architecten, Standaertsite, Ghent  Jolien Naeyaert

vvv – Bloc Paysage, Pocket Parks, Laeken         Bart Tritsmans

When attitudes become form   Veronique Patteeuw

Aslı Çiçek – Jurgen Persijn, ‘Fernand Léger – Beauty is everywhere’, Bozar, Brussels        Eline Dehullu

Gijs Van Vaerenbergh, Labyrint, Genk  Bart Decroos

Bernard Dubois, PNY, Paris       Léone Drapeaud

Representation is the new building?     Victoire Chancel

Nord, La Carosserie, Brussels    Maarten Delbeke

Vers.a, Mexico, Molenbeek      Elodie Degavre

AHA Aurélie Hachez, Jubel, Halle          Eloïse Perrillon

De jonge architecten aan het woord

In dit nummer toont A+ aanstormend talent, een twintigtal bureaus die vandaag, op het scherp van de snee, onze ruimtelijke én maatschappelijke context vormgeven. Ter gelegenheid van deze speciale uitgave beantwoorden deze jonge architecten een reeks vragen over hun visie op hun werk. Het resultaat in deze korte video’s!

Hoe zie je je rol als architect vandaag?

Aan welke leermeester ben je schatplichtig?

Hoe is je bureau georganiseerd? 

Wat is jullie kijk op auteurschap en samenwerking met
andere architectenbureaus?

Welke rol speelt vakmanschap (maakbaarheid)
in jullie werk?

Welke vormen van representatie verkiezen jullie
en waarom? Wat is de rol van sociale media?

Limited Edition

Er is ook een Limited Edition van deze speciale uitgave verkrijgbaar. De inhoud is dezelfde, maar de cover is anders. Je kan de Limited Edition bestellen in onze webshop, voor dezelfde prijs. Het aantal exemplaren is beperkt, wacht dus niet om dit hebbeding toe te voegen aan je collectie!

Abonneer je vanaf €59 per jaar!

Je ontvangt 5 klassieke nummers en 1 speciale uitgave van het tijdschrift.

Abonnement

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.