Gepubliceerd op 26.08.2021

Goedgevuld programma sprekers omkadert thema ‘Healthy Materials’

ARCHITECT@WORK is druk bezig met de invulling van de laatste inhoudelijke details, maar wel liggen al heel wat zaken vast voor deze historische editie. Het belangrijkste daarbij is het thema, de kapstok van élke ARCHITECT@WORK. In oktober wordt dit ‘Healthy Materials’, waarbij de focus niet enkel ligt op het materiaal en de productie ervan, maar ook op alle processen die een product doorloopt. Dit van bij de ontwikkeling, tot en met het recyclen en de impact op mens en milieu. Het komt er op neer dat er een relevant overzicht zal worden gegeven van dé megatrend van deze tijden, gericht op zowel de (interieur)architect en de voorschrijver.

De organisatie kan verder melden dat een uitgebreid seminarprogramma rond dit thema vorm krijgt. Er zal daarenboven ook volledig hybride georganiseerd worden, waardoor bezoekers zowel live als virtueel aanwezig kunnen zijn. Hybride betekent concreet onder meer dat alle seminars online kunnen worden gevolgd en dat alle getoonde producten online uitgebreid raadpleegbaar zijn. Bezoekers kunnen ook op voorhand meetings inplannen met de exposanten.

Seminar programma

Bekijken we het programma, dan merken we hoe op een lezing van Herman Konings het seminarprogramma op donderdag 21 oktober om 11 uur op gang ‘trapt’. Om 14 uur volgt een seminar met Tom Dixon, waarna het om 16 uur de beurt is aan Orde van Architecten – Vlaamse Raad, met ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’

Bij die laatste lezing wordt de vraag gesteld hoe we kunnen evolueren van massaproductie naar massa-reproductie. Verder bekijkt men de impact van de levensduur van materialen op het individu, de omgeving en de maatschappij en wordt het momenteel populaire circulair bouwen ontleed. Is dit een hype of integendeel ‘the way of the future’? Is de isolatie van vandaag het asbest van morgen? Is ons financieel model aan heroriëntatie toe? En wat is het gevaar van greenwashing? Hier behandelt men onder meer bio in de bouw en het gebruik van tools als de Totem of Mosard.

De dag wordt afgesloten om 18 uur met ‘In de bres voor ons modernistisch erfgoed’, een initiatief ‘powered by’ architectura.be. ‘s Anderendaags, op vrijdag 22 oktober, opent de NAV de debatten met een zéér actuele lezing: ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’.

“ARCHITECT@WORK Kortrijk zal 100% volgens de regels van de kunst verlopen. Tijdens de buitenlandse organisaties bewezen we dat ons concept naadloos aangepast kan worden aan élke wetgeving in élk land en dat zullen we in de eigen hallen bevestigen.”

“ARCHITECT@WORK wordt na een véél te lange louter digitale periode een ideale gelegenheid om weer optimaal fysiek te netwerken en zaken te doen. Als totaalevenement zal het ongetwijfeld een katalysator vormen, als eerste grote ontmoetingsmoment uit de sector. Het hele team kijkt er alleszins naar uit om weer face-to-face contact te hebben, het was en is broodnodig!”

ARCHITECT@WORK Brussel: 1 en 2 juni 2022

Eveneens te noteren in de agenda: de editie in Kortrijk wordt in de nabije toekomst niet de enige afspraak op de kalender in eigen land. Na diverse keren noodgedwongen uitstellen vindt op 1 en 2 juni 2021 ook de allereerste editie plaats van ARCHITECT@WORK Brussel, dit op de site van ‘Tour & Taxis’.

https://www.architectatwork.be/

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.