Als ontwerper van het beroemde Mémé (Maison des Médecins) in Brussel en als internationaal bekend en invloedrijk theoreticus is Lucien Kroll een van de belangrijkste figuren van de Belgische architectuur. Deze wegbereider – op meer dan één vlak – kant zich al vijftig jaar tegen de uitwassen van het modernisme, de verstedelijking en de industrialisering van de woningbouw. Hij was één van de eerste architecten die ecologische principes hanteerde en burgerparticipatie ernstig nam. Zijn werk is gebaseerd op de noties van incrementalisme en complexiteit, maar zijn projecten laten niets aan het toeval over. De plannen zijn met strakke hand uitgewerkt, de tekeningen rijk en precies.

Deze zomer stellen A+ en Bozar een tentoonstelling voor over het werk van Simone en Lucien Kroll – een primeur voor België. De uitgebreide tentoonstelling, oorspronkelijk in Parijs in 2015 gecreëerd door de Cité de l’architecture et du patrimoine, bevat 80 projecten en verwezenlijkingen, talrijke tekeningen en originele plannen, teksten, video’s en onuitgegeven foto’s. In Brussel wordt de tentoonstelling aangevuld met getuigenissen van Rob Hendriks en Francis Strauven, en met een korte onuitgegeven film over zijn bureau en één van de eerste projecten van collectief wonen in Oudergem.

In het kader van de tentoonstelling vinden deze zomer twee debatten plaats over het onderricht van participatie en over La Mémé, evenals een lezing van Lucien Kroll en rondleidingen in La Mémé.

Tentoonstelling oorspronkelijk gecreëerd door de Cité de l’architecture et du patrimoine
Curatoren: Patrice Goulet, Marie-Hélène Contal (Cité de l’architecture et du patrimoine)
Bewerkt door A+ Architecture in Belgium en Bozar
Wetenschappelijk adviseur: Dag Boutsen (Faculteit Architectuur KU Leuven)

Lees meerVerkleinen

Praktische info

Van 22.06.2016 t.e.m. 18.09.2016
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Bozar

Sponsors: Febelcem, Atenor, Pierres et Marbres de Wallonie/Pierre Locale

Steun: Région de Bruxelles-Capitale, Vlaamse Overheid, Fédération Wallonie-Bruxelles, Ville de Bruxelles, Faculté d’Architecture de l’ULB, Pyblik

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.