A+ en Bozar openen dit najaar de monografische tentoonstelling Dispositions, gewijd aan het werk van het Brusselse architectenbureau AgwA. De tentoonstelling zet 6 recente projecten in de kijker en geeft een inkijk in de praktijk van het architectenbureau over een tijdsspanne van bijna 20 jaar.

AgwA is het bureau van Benoît Vandenbulcke, Harold Fallon en Benoît Burquel en werd opgericht tussen 2003 en 2006 in Brussel. De architecten ontwerpen eenvoudige, precieze en functionele architectuur die toelaat dat het gebouw toegeëigend kan worden door de gebruikers ervan en dat aanpasbaar is in de tijd. Het œuvre van het bureau bestaat hoofdzakelijk uit reconversies van bestaande (publieke) gebouwen, en omvat onder meer de herinrichting van het Palais des Expositions van Charleroi in samenwerking met Jan De Vylder en Inge Vinck (architecten jdviv), de ontwikkeling van een watersportcentrum in Péronnes in samenwerking met Artgineering, en de verbouwing van de ECAM-site in Sint-Gillis. De meerwaarde van de architectuur van AgwA is steeds een maatschappelijk engagement in de huidige sociale en ruimtelijke urgenties, en dat uit zich zowel op contextueel, structureel, programmatisch, economisch als ecologisch vlak.

De tentoonstelling zet 6 gerealiseerde of nog lopende projecten in de kijker en geeft een inkijk in de praktijk van het architectenbureau. Een selectie van authentieke documenten en maquettes belichten samen met een film over hun werk op de werf en een interview, het creatieve proces van het bureau. Naast de tentoonstelling geven A+ Architecture in Belgium, Bozar en Walther en Franz König een boek uit dat een aanvullende kijk biedt op de werking van het bureau.

Praktische info

Van 12 oktober 2022 t.e.m 8 januari 2023
Opening en lezing van AgwA op 11 oktober 2022 om 19u
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Coproductie: BOZAR, A+ Architecture in Belgium

Sponsors: Greisch, De Clercq, Duchene/Eiffage, In Advance/BPC, Sika, Ach Construct, Equal Partners, Dherte, Finstral, Sto.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.