Gepubliceerd op 08.09.2022

In oktober organiseert het cultureel centrum Carpintarias de São Lázaro in Lissabon de monografische tentoonstelling Tendency and Fact gewijd aan het werk van het Brusselse bureau Baukunst. De tentoonstelling Tendency and Fact maakt deel uit van een reeks die voortkomt uit de tentoonstelling Performance & Performativity die werd gecoproduceerd door Bozar en A+ Architecture in Belgium en in 2019 en 2020 te zien was in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en in de Solo Gallery in Parijs. De reeks werd geïnitieerd door Wallonie Bruxelles Architecture in samenwerking met de Cellule.Archi van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

De nieuwe titel verwijst naar de interactie tussen de stad en het prototype, een uitdrukking van de Franse etnoloog, archeoloog en historicus André Leroi-Gourhan. Als uitingen van trends en feiten maken de stad en het prototype het mogelijk om architectuur te begrijpen als een apparaat, bestaande uit zowel het materiële als het immateriële, het gebouwde en het niet-gebouwde, het menselijke en het niet-menselijke.

Tendency and Fact presenteert recente projecten van zowel het bureau als de onderzoeksstudio van EPFL die de performativiteit van de gebouwde omgeving en de effecten ervan op ons in vraag stellen. De tentoonstelling probeert dus de manier waarop we architectuur en energie waarnemen en begrijpen te veranderen door een interactie tussen stad en prototype, trend en feit.

Tendency and Fact

Carpinterias de São Lázaro (Rua de São Lázaro 72, Lissabon)
Van 02.10.2022 tot 30.10.2022
Opening op zaterdag 1 oktober van 14:00 tot 20:00
Lezing in het Centro Cultural de Belém op 11.10.2022.

Curator: Baukunst
Coördinator: Architecture Curating Practice
Inleiding: André Tavares
Scenografie: Baukunst, Chevalier Masson
Guest editor: Accattone
Films: Atmoslab, Baukunst, Artefactorylab Olivier Campagne, Maxime Delvaux
Maquettes: Baukunst, Julien Dutertre
Co-productie: A+ Architecture in Belgium, BOZAR Centre for Fine Arts Brussels
Met de steun van École Polytechnique Fédérale Lausanne, Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles Architectures

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.