Gepubliceerd op 21.02.2023

Vijf vakjury’s van onafhankelijke deskundigen zullen de meest toonaangevende, duurzame ontwerpen uit hun regio selecteren.

  • De inschrijvingen zijn nu geopend. Projecten kunnen nog tot 30 maart 2023 worden ingestuurd.
  • In het kader van de Holcim Awards wordt een totale prijzenpot van meer dan 1 miljoen dollar (900.000 euro) uitgereikt, oftewel meer dan 200.000 dollar (180.000 euro) per regio, verdeeld over de winnaars van onder meer de Gold, Silver en Bronze Award en de aanmoedigingsprijs.
  • Deelnemers lichten aan de hand van beschrijvingen en cijfergegevens nauwgezet toe hoe hun project tegemoetkomt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stichting, met name de opwaardering van locaties en het streven naar een gezonde planeet, een levensvatbare economie en bruisende gemeenschappen.

De inschrijvingen voor de prestigieuze Holcim Awards zijn nu geopend. Met de internationale wedstrijd belicht en beloont de Holcim Foundation voor duurzaam bouwen concrete voorbeelden die de wereldwijde transitie naar duurzame ontwerpen in een stroomversnelling kunnen brengen. Zo verdeelt de stichting een totale prijzenpot van meer dan 1 miljoen dollar (900.000 euro) over de winnaars.

De Holcim Foundation roept architecten, stedenbouwkundigen en ingenieurs op om revolutionaire, duurzame ontwerpen en bouwprojecten in te sturen. Alle inzendingen moeten door de klant gesteund worden en zich in een geavanceerde ontwerpfase bevinden.

Tijdens de Holcim Awards 2023 wordt een totale prijzenpot van meer dan 900.000 euro verdeeld over de winnaars in vijf regio’s: Azië-Stille Oceaan, Europa, Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten en Noord-Amerika. In elke regio wordt zo meer dan 180.000 euro verdeeld over de winnaars van onder meer de Gold, Silver en Bronze Award en de aanmoedigingsprijs.

De Holcim Awards moeten architecten, ingenieurs en stedenbouwkundigen een platform bieden om met de hele wereld te delen hoe zij hun vernieuwende ideeën naar de praktijk vertalen”, vertelt Laura Viscovich, uitvoerend directeur van de Holcim Foundation. “We zijn alvast benieuwd naar de inzendingen uit alle hoeken van de wereld en naar hoe de projecten zullen bijdragen tot een duurzamere bebouwde omgeving.”

Een jury van onafhankelijke deskundigen zal de inzendingen toetsen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Holcim Foundation, die de krijtlijnen uittekenen voor vernieuwing: de opwaardering van locaties en het streven naar een gezonde planeet, een levensvatbare economie en bruisende gemeenschappen.

De jury’s worden voorgezeten door Tatiana Bilbao, oprichtster van Tatiano Bilbao ESTUDIO (voor de regio Latijns-Amerika), Craig Dykers, medeoprichter van Snøhetta (voor de regio Noord-Amerika), Lesley Lokko, oprichtster van het African Futures Institute (voor de regio Afrika en het Midden-Oosten), Manit Rastogi, medeoprichter van Morphogenesis (voor de regio Azië-Stille Oceaan) en Belinda Tato, stichtend lid van Ecosistema Urbano (voor de regio Europa).

“Het is ons een groot genoegen de voorzitters van de regionale vakjury’s te mogen voorstellen, één voor één gerenommeerde professionals. De jury’s van dit jaar kunnen opnieuw terugvallen op een brede waaier van kennis en ervaring, dankzij panelleden met een passie voor hun vak. Ze krijgen de kans om vooruitstrevende en duurzame bouwprojecten in de kijker te plaatsen en te bekronen. Ik heb er alvast alle vertrouwen in dat hun keuzes de buitengewone inspanningen en toewijding zullen weerspiegelen van zij die de bouwsector van de toekomst mee vormgeven en meebouwen aan een betere wereld,” aldus Laura Viscovich.

Deelname is gratis. Projecten kunnen via een (Engelstalig) onlineformulier worden ingestuurd. Er wordt gevraagd naar informatie over het ontwerpteam, een samenvatting en duurzaamheidsprofiel van het project, specifieke gegevens en beeldmateriaal. Inschrijven kan nog tot 30 maart 2023, 15.00 u. CET.

De winnaars worden bekendgemaakt op 18 november 2023, tijdens een prijsuitreiking in de marge van de 18e internationale architectuurbiënnale van Venetië met ‘The Laboratory of the Future’ als thema.

De afgelopen twintig jaar werden in de voorbije zes internationale edities van de Holcim Awards meer dan 250 winnaars bekroond, geselecteerd uit 30.000 inzendingen uit 130 landen.

Surf voor meer informatie en inschrijving naar www.holcimfoundation.org/awards-2023.

Over de Holcim Foundation

 De Holcim Foundation voor duurzaam bouwen is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de wereldwijde transitie naar duurzame ontwerpen en bouwprojecten in een stroomversnelling wil brengen.

De stichting ziet het als haar missie om haar schouders te zetten onder architecten, ontwerpers, ingenieurs en stadsontwikkelaars die met vernieuwende ideeën willen bijdragen tot een andere manier van bouwen in de wereld. Om in haar missie te slagen, zet de stichting initiatieven op die de overdracht van kennis en goede praktijken over regio’s en generaties heen stimuleren. Een van die initiatieven is de tweejaarlijkse uitreiking van de Holcim Awards, ‘s werelds meest prestigieuze wedstrijd voor duurzame bouwontwerpen. Daarnaast organiseert de stichting een internationaal conferentieprogramma dat doet stilstaan bij duurzaam bouwen en vooruitstrevende benaderingen van het thema moet stimuleren en promoten.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.