Gepubliceerd op 09.02.2021

UNStudio en Delta Light® hebben hun krachten gebundeld om het welzijn van mensen te verbeteren in deze snel veranderende werkomgeving. Samen ontwikkelden ze Soliscape, een activiteitsgestuurd systeem van licht en akoestische elementen om meer mensgerichte werkruimtes te creëren.

Ben van Berkel, Head of Innovation bij UNStudio: “De manier waarop we werken, leven en ontspannen is aan het veranderen. Deze nieuwe hybride wereld zorgt ervoor dat architecten en ontwerpers opnieuw nadenken over hoe we onze steden en gebouwen ontwerpen, zodat we plaatsen kunnen creëren die gezondheid en welzijn bevorderen. Verlichting is een cruciaal element om ons te helpen dergelijke plekken te creëren.”

Het Soliscape-systeem voegt akoestische kwaliteiten toe en maakt activiteitsgestuurde verlichting mogelijk. Een op sensoren gebaseerde omgeving begrijpt welke soort activiteit er plaatsvindt en past zich aan om de optimale omstandigheden te bieden. Zo kunnen digitaal geoptimaliseerde omgevingen ontstaan, waar technologie ondersteuning biedt bij het creëren van sensorische adaptieve ruimtes waarin de gebruiker centraal staat.

Soliscape beperkt zich niet tot werkruimtes. Door zijn aanpasbare configuratiemogelijkheden kent het systeem tal van toepassingen en kan het ook worden ingezet in horeca, winkels en openbare ruimtes. Soliscape kan worden afgestemd op de dagelijkse behoeften en programmering van elke locatie. Bovendien evolueren hedendaagse ruimtes meer dan ooit: huis en kantoor lopen in elkaar over, hospitalityruimtes worden ontmoetingsplekken. De mogelijkheid om verlichting en akoestische landschappen aan te passen voor dubbel of multifunctioneel gebruik is een extra voor deze ruimtes.

Peter Ameloot, Managing Director van Delta Light®: “Verlichting beschouwen als slechts een basisbehoefte is een achterhaalde aanpak. Vooral werkomgevingen vragen extra aandacht, waar gebruikersgerichte verlichting heeft bewezen de productiviteit en het welzijn aanzienlijk te verhogen. Met Soliscape tillen we dit zelfs naar een hoger niveau, niet alleen door akoestische elementen toe te voegen, maar vooral door gedragsparameters te gebruiken om het comfort te upgraden.”

Toolbox
Soliscape is een toolbox met flexibele componenten en modules waarmee architecten en ontwerpers werk- én leefbare oplossingen voor hun projecten kunnen creëren. Dit systeem combineert verlichting met akoestiek en geconnecteerde sensoren tot een esthetisch aantrekkelijke oplossing die kan communiceren met elk gebouwbeheersysteem. Bovendien is Soliscape toekomstbestendig: er kunnen op termijn nieuwe materialen en functies worden toegevoegd.

Ben van Berkel: “Tal van omgevingsfactoren beïnvloeden rechtstreeks ons welzijn en onze gezondheid – denk aan licht, geluid, geur, luchtkwaliteit en temperatuur. Met het Soliscape-systeem hebben we twee van deze facetten – geluid en licht – gecombineerd om zintuiglijke ‘landschappen’ te creëren die mensen kunnen ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten. Soliscape kan ook verbinding maken met bestaande systemen om andere omgevingsfactoren te verbinden en te verbeteren.”

Soliscape wordt geleverd met spotverlichting, directe en indirecte lineaire verlichtingselementen, voorzien van Delta Light®’s Melanopic Light Technology® (MLT) die hoog-efficiënte reflectoren combineert met mensgerichte led-technologie. De hoogwaardige led’s helpen het circadiaanse ritme te beheersen dankzij een zeer natuurlijke witte kleur met een hogere hoeveelheid energie in cyaan, wat zorgt voor meer alertheid overdag en een betere slaap ‘s nachts. De reflector is ontworpen om elke individuele led-module perfect te omarmen om de efficiëntie van de volledige armatuur te verhogen, met behoud van visueel comfort.

Adaptief ontwerp
Soliscape laat toe om flexibele lichtlandschappen te creëren die inspelen op de steeds veranderende behoeften en activiteiten van de gebruiker. Het ontwerp wordt niet langer opgelegd door de ontwerper, maar wordt gestuurd door de gebruiker, wat resulteert in een responsief en adaptief scenario in een unieke ontwerptaal.

Zintuiglijk responsief
UNStudio en Delta Light® streven ernaar om op sensoren gebaseerde omgevingen te creëren die reageren, leren en zich aanpassen aan de dagelijkse activiteiten van mensen. Door slimme gebouwen naar responsieve architectuur te brengen waarin intuïtieve controle en personalisatie van de ruimte mogelijk is. Soliscape biedt verschillende sensoropties om mensgerichte ruimtes te creëren: licht ten dienste van welzijn.

Ben van Berkel: “Wij geloven dat de menselijke gezondheid en het welzijn de aanzet vormen voor een nieuw designtijdperk en dat de integratie van nieuwe en opkomende technologieën in de gebouwde omgeving daarin een centrale rol speelt. Het is niet de hardware of de software zelf die me interesseert, maar hoe het binnen architectuur en stedenbouw kan worden toegepast om ons dagelijks leven te verbeteren.”

Peter Ameloot: “Soliscapes vermogen om verbinding te maken met andere geautomatiseerde processen in een gebouw kan echt een verschil maken, zowel voor de gebruiker als voor de eigenaar. Als de omliggende systemen verbinding en communicatie toestaan, kan Soliscape dat mogelijk maken en een gebruikersgedreven omgeving creëren.”

Ruimtes menselijk maken
Het menselijk maken van ruimtes omvat het onderzoeken van gedragswetenschappen. Soliscape beïnvloedt de productiviteit en het welzijn van gebruikers door meer intuïtieve controle over hun ruimtes mogelijk te maken in een op scenario’s gebaseerde ontwikkeling. Het systeem stelt de gebruiker in staat om de verlichting en omgevingsfactoren aan te passen voor betere werkomstandigheden. Soliscape gaat over het optimaliseren van visuele prestaties met visueel comfort en de kwaliteit van de omgeving. Het reageert op meerdere contextuele variabelen en op activiteitgebaseerde acties, waardoor het gevoel van de ruimte wordt verbeterd.

Duurzaamheid
Soliscape heeft structurele basiselementen, maar maakt een verscheidenheid aan complementaire circulaire materialen mogelijk om de look en feel uit te breiden. Meer dan 60% van het materiaal in de akoestische panelen is afkomstig van gerecycleerde petflessen, maar binnen het systeem kunnen verschillende materialen worden gebruikt om specifieke functionaliteiten mogelijk te maken, van akoestisch en decoratief tot sfeervol. Bovendien draagt gecontroleerde en slimme verlichting bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw.

De samenwerking tussen UNStudio en Delta Light®
UNStudio ontmoette Delta Light® voor het eerst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en was meteen onder de indruk. Niet alleen passen de producten van Delta Light® zowel esthetisch als functioneel uitstekend bij de projecten van UNStudio, ook het innovatieve karakter en de kennis van beide bedrijven sluiten bij elkaar aan. Vandaar het idee om de krachten te bundelen en samen nieuwe, relevante en toekomstbestendige oplossingen en producten te creëren.

In overleg met Delta Light® is Soliscape ontwikkeld door UNSx, het in-house multidisciplinaire team van UNStudio. UNSx gebruikte een iteratief ontwerp-denkproces dat afwisselde tussen divergerende en convergente ontwerpstappen. De belangrijkste doelstellingen waren om ruimtes menselijker te maken en ze meer aanpasbaar te maken. De kern van het proces omvatte daarom onderzoek om de mensgerichte problemen te identificeren die het systeem zou moeten oplossen en de resulterende functies en diensten die het zou kunnen bieden. Er kwamen verschillende inzichten naar boven over het gebruik van licht in de ruimte in relatie tot de behoeften van de eindgebruikers, de ontwerpers en de facility managers. Deze inzichten werden dan vertaald naar werkbare oplossingen.

Door het co-creatieve karakter van het proces konden UNStudio en Delta Light® putten uit de beste expertise en deze knowhow samenbrengen in het uiteindelijke systeemontwerp. Het proces omvatte verschillende facetten van het systeem, van het ontwerp van het product tot de technologie die nodig is om de adaptieve ervaring te creëren, en het ontwerp van de services die zijn verbonden met het Soliscape-systeem.

www.deltalight.com

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.