Gepubliceerd op 06.06.2023 | Tekst: Harry Cock

De tentoonstelling Solid Senses over het werk van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck die in 2021 te zien was in Bozar, reist deze zomer af naar Usquert bij Groningen. Het pas gerestaureerde raadhuis van de Nederlandse architect Hendrik Berlage vormt de nieuwe setting voor de expo die op 16 juni feestelijk geopend wordt.

Het Brusselse architectuurbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck bouwt al meer dan twintig jaar aan een authentiek oeuvre en drukt zo een kwaliteitsstempel op de omgeving waarin we vandaag wonen, leven, werken. Volume, vorm, kleur en materiaalgebruik voeren de toon aan van een werk dat breekt met de alledaagsheid van de vaak publieke programma’s die ze realiseren: zorgcentra, collectieve woningbouw, culturele en ontmoetingscentra én af en toe een individuele woning.

In deze tentoonstelling stelt URA negen sculpturen voor, beeldhouwwerken die zijn gebaseerd op door hen ontworpen projecten. Door hun abstracte vorm gaan ze voorbij aan de functie en het gebruik van het gebouw, en leggen ze de nadruk op de vorm, het materiaal en de textuur. De gebruikte materialen zijn niet alleen een ode aan het ambacht en het vakmanschap van het bouwen, ze staan ook in relatie tot de werkelijke materialen van het project.

Alle sculpturen zijn op een verschillende schaal uitgevoerd zodat ze ongeveer even groot zijn. De sokkels brengen ze op ooghoogte van de bezoeker die zo uitgenodigd wordt om de sculpturen aan te raken – want dat mag! – en de textuur van de verschillende materialen te voelen. Ze staan opgesteld door het hele gebouw en nemen de bezoeker mee op een wandeling door dit pas gerestaureerde architecturale meesterwerk van Hendrik Petrus Berlage. De precieze plek waar ze staan is geen toeval: elke sculptuur zoekt aansluiting bij het materiaal van de onmiddellijke omgeving waarin ze staat. De tentoonstelling vormt zo een dialoog tussen kunst en architectuur.

Praktisch:
Solid Senses – URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
Van 17 juni tot 1 oktober 2023, feestelijke opening op 16 juni om 15u00
Raadhuis, raadhuisstraat 3, 9988 SP Usquert, Nederland
Meer info op www.berlagehuisusquert.nl

Deze tentoonstelling is een onderdeel van de tentoonstelling Solid Senses zoals ze van 10 november 2021 tot 16 januari 2022 getoond werd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in een coproductie van Bozar en A+ Architecture in Belgium. Curatoren: Lisa De Visscher, Iwan Strauven, ism Lara Molino

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.