Gepubliceerd op 23.09.2021 | Foto's: Silversquare

Coworkingpionier Silversquare opent vandaag een nieuwe spot, Silversquare Central. Silversquare ging voor het interieur in zee met het internationaal gerenommeerde én Belgische MANIERA, dat in samenwerking met een leger aan internationaal gevestigde designers, kunstenaars en architecten, het vroegere hoofdkwartier van Shell omtoverden tot 5712 vierkante meter magie. Gelegen tegenover het centraal station van Brussel, wordt SQ Central een hotspot om te werken, te cocreëren, te brainstormen én te ontspannen. Het biedt plaats aan maar liefst 650 ondernemers.

Central gestript

Het prachtige art deco en vroeg modernistische gebouw is naar de hand van de Brusselse architecten Alexis Dumont en Marcel Van Goethem, bekend van de vroegere Citroëngarage aan het Brusselse kanaal. Twee verdiepingen werden gestript, wat de verschillende kunstenaars en architecten carte blanche gaf om de ruimte een nieuw gelaat te geven.

“Dat neemt niet weg dat we de prachtige oude elementen zoals vloeren in travertijn of cirkelvormige wanden behouden hebben. Samen met de architectenbureau’s Doorzon uit Gent en het Italo-Belgische Piovenefabi hebben we echt iets magisch neergezet. Het is een warme choque geworden, met sculpturale meubels, kleur, veel licht, glas, metaal, betonplaten, geometrische vormen én comfort”, vertelt Amaryllis Jacobs, medeoprichter van MANIERA.

Internationaal design met Belgische lijm

MANIERA bouwde doorheen de jaren (letterlijk) een enorm netwerk uit met creatievelingen uit alle hoeken van de wereld. Dat manifesteert  zich duidelijk in de selectie voor Silversquare Central. Het is een huzarenstukje geweest om – jawel, in coronatijden – een collectief van tientallen mensen en bureau’s te coördineren zonder afbreuk te doen aan de artistieke vrijheid van elke designer.

“We zijn erin geslaagd om een bijzonder team samen te brengen: stoffenontwerper Christoph Hefti verzorgde het textiel en er werden meubels gemaakt door kunstenaars Stéphane Barbier Bouvet en Richard Venlet, vermaarde architecten Jo Tailleu en Jan De Vylder / Inge Vinck, de jonge veelbelovende architectuurstudio’s Studio Verter, Felt, Maxime Prananto en natuurlijk Doorzon en Piovenefabi zelf”, zegt Kwinten Lavigne, medeoprichter van MANIERA. “Het is een fantastische internationale bende met heel wat Belgische lijm, daar mogen we fier over zijn”, vervolgt Amaryllis Jacobs.

Alexandre Ponchon en Axel Kuborn, stichters van Silversquare, zijn trots: “Het is een architecturale parel geworden waarin creativiteit de vrije loop kan gaan. Ontmoetingen worden in al onze spaces gestimuleerd, in Silversquare Central kan dat bijvoorbeeld ook op het panoramisch dak met uitzicht op Brussel. Geweldig! Ook de ligging, vlakbij het centraal station, maakt van SQ Central de ideale thuishaven voor ondernemers. Zo tekenden CO2 LogicHuman37TrajectBofidiTicketmaster en Fintech Belgium al present.”

Uitbreiding naar de rest van België

Silversquare zit niet stil, en opent eind dit jaar een locatie in Brussel-Noord. Nadien worden Louvain-La-Neuve, Luik en Antwerpen de volgende thuisbases van Silversquare. Veel (co-)werk aan de winkel dus, met één belangrijke drijfveer: door ondernemers, voor ondernemers. Met telkens bekende kunstenaars die het interieur voor hun rekening nemen.

https://silversquare.eu/fr

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.