Gepubliceerd op 06.03.2024

Op 26 maart verzamelen we voor een tweede keer in DE SINGEL om een stand van zaken op te maken van de brede architectuursector. Waar staan we momenteel? Wat zijn de sterktes en zwaktes van het veld? En waar willen we naartoe? Na een internationale keynote spreker vragen we jouw input over acht actuele thema’s.

Het Sectormoment Architectuurcultuur is een initiatief van het Platform Architectuurcultuur (PAC), een vrije associatie van architectuurcultuurorganisaties uit Vlaanderen en Brussel. Vanuit hun praktijk selecteerden de leden van PAC acht thema’s die de basis vormen voor een reeks gemodereerde rondetafelgesprekken. Aan elke tafel schuift iemand uit het veld aan, die een korte introductie geeft op het thema. Daarna willen we vooral jouw visie en ervaring horen.

Het resultaat van de gesprekken nemen we mee in de Landschapstekening Kunsten, die in 2025 wordt voorgelegd aan de nieuwe minister van Cultuur, Jeugd en Media. De landschapstekening biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. Het Vlaams Architectuurinstituut neemt de verantwoordelijkheid voor de bijdrage over architectuur. Elke Landschapstekening ligt mee aan de basis van de Strategische Visienota van de minister.

Tijdens het Sectormoment kan je deelnemen aan twee rondetafelgesprekken. Lisa De Visscher, voormalig artistiek directeur van A+, zal het gesprek ‘AI versus auteurschap en representatie’ modereren, in samenwerking met Bram Aerts (Atama). Artificiële intelligentie (AI) is alomtegenwoordig in de meeste disciplines. Ook in de architectuur- en bouwwereld is AI aan een steile opmars bezig, zowel bij de uitwerking van het ontwerp als op vlak van de representatie van een project. Over welke projecten en toepassingen gaat dit concreet? Wie werkt met AI en waarom? En wat zijn de gevolgen hiervan voor het veld, niet alleen voor het beroep van architect maar ook voor de aanverwante disciplines? AI laat ook vele vragen rijzen over auteurschap. Want als je de robot inschakelt, wie houdt dan nog de pen vast?

Praktisch
26.03.2024, 13u30 – 17u30, receptie tot 18u30
Muziekstudio, DE SINGEL (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen)

Productie: Vlaams Architectuurinstituut
In samenwerking met: A+, Archipel, Architecture Workroom Brussels, Architectuurwijzer, AR-TUR, Stad en Architectuur
Met de steun van De Vlaamse overheid

Meer info en inschrijving

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.