Gepubliceerd op 07.12.2023

Gyproc® en Isover®, twee bekende merken die deel uitmaken van de Saint-Gobain Groep, kondigen de lancering van hun tweede ‘purpose report’ aan. In dit rapport worden alle duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf gebundeld, gekoppeld aan een sterke toekomstvisie. Saint-Gobain heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 koolstofneutraal te zijn en wereldwijd marktleider te worden op het gebied van licht en duurzaam bouwen. Het purpose rapport laat ook klanten en partners aan het woord en toont hoe woorden op een coöperatieve en klantgerichte manier in daden worden omgezet.

Duidelijk gedefinieerde doelen 

“Onder de noemer ‘Making the world a better home’, vertalen we onze ambitie naar concrete actiepunten voor klanten en medewerkers”, stelt Frank te Poel, CEO van Saint-Gobain Gypsum and Insulation Benelux sinds 1 maart 2023. “Vandaag zetten we sterk in op duidelijke communicatie: waar staan we nu, waar willen we nog naartoe en hoe gaan we dat met z’n allen waarmaken? Met een duidelijk plan en een gerichte aanpak versterken we onze positieve impact. Onze focus kan ik in één zin samenvatten: een duurzamer proces, met duurzamere producten die steeds meer herbruikbaar worden.”

In de Sustainability Roadmap worden de doelen rond de eigen CO2– en stikstofuitstoot gedefinieerd: 33% minder CO2 uitstoot in 2030 binnen de groep en tegen 2050 volledige CO2-neutraliteit. Met de Belgische fabriek in Kallo gaat Gyproc® nog een stap verder en wil het 40% minder uitstoten in 2030.

Klantgerichte aanpak 

Maar ‘Making the world a better home’, dat kan natuurlijk niet alleen. Als vertrouwde business partners delen Gyproc® en Isover® expertise met hun klanten. Ze inspireren en ondersteunen (toekomstige) professionals én doe-het-zelvers om met duurzame producten en oplossingen aan de slag te gaan. “Daarom wordt ingezet op een markt- en klantgerichte aanpak. Hoe werkt een aannemer in de praktijk, wat verwacht een klant van ons en hoe kunnen we daar met Gyproc® en Isover® zo goed mogelijk op inspelen? Die kennis hebben we des te meer nodig als we onze doelstellingen rond duurzaamheid willen waarmaken”, aldus te Poel.

Innovatie in samenspraak met de klanten 

Er kan geen duurzame toekomst zijn zonder innovatie. Zowel bij Gyproc® als Isover® ontstaan innovaties vaak in co-creatie met de klanten. Zij zijn dé ervaringsdeskundigen. Niemand kan beter de noodzaak en het potentieel van een nieuwe oplossing inschatten.

“Wanneer we bijvoorbeeld nieuwe pleisters op de markt brengen, laten we die eerst testen door onze vertrouwde klanten”, zegt te Poel. “Vanuit hun ervaring op de werf kunnen zij perfect inschatten of en hoe we de kwaliteit van nieuwe producten en oplossingen nog kunnen verbeteren. Innovatie is nooit ‘af’, het is een continu proces.”

Een mooi voorbeeld van innovatieve productontwikkeling is de LOOPD productlijn van Gyproc®.  Met dit nieuwe systeem, bestaande uit een zelfklevende voegband en voegproduct, wordt het eenvoudiger om gipsplaten te demonteren zonder die te beschadigen. Onder andere met deze oplossingen wil Gyproc® van 33% naar 50% herbruikbaarheid van materialen gaan.

Een andere belangrijke innovatie is de MTO (made to order)-machine, die slimmer en efficiënter bouwen mogelijk maakt. Een voorbeeld: voor een hotel, dat meestal heel wat identieke kamers telt, kunnen de materialen dankzij de machine afgemeten en in de juiste volgorde van bouwen op een pallet worden gestapeld. Op die manier gebruikt de aannemer minder materiaal en wordt een pak tijdswinst geboekt.

Renovatie enorme uitdaging voor België 

Tot slot besteedt het purpose report ruim aandacht aan renovatie. Er is dan ook een duidelijk doel voor de bouwsector: een energieneutraal gebouwenpatrimonium uitbouwen tegen 2050. Een heuse uitdaging ook in ons land, zeker als je weet dat er om dit te bereiken in België 160.000 woningen per jaar gerenoveerd moeten worden.

Gyproc® en Isover® engageren zich om daaraan mee te werken en zo een steen(tje) bij te dragen om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. “Met dit rapport laten we zien dat we onze hoge ambities stap voor stap aan het realiseren zijn, samen met al onze klanten, partners en medewerkers ”, concludeert te Poel.

Lees HIER het volledige purpose report

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.