Gepubliceerd op 03.06.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: Guy-Joel Ollivier

Het terrein waar deze eengezinswoning staat, ligt aan de rand van het bos, weg van de oprukkende woonwijk. De aanpak van Karbon’ voor de renovatie van deze voormalige boerderij is doordrongen van soberheid en past volledig in de context. Het project wil in de eerste plaats het bestaande erfgoed behouden: wat overblijft van de boerderij, die naïef en illegaal werd opgetrokken, is het uitgangspunt van het project.

De inplanting van de voormalige schapenstal is ideaal voor de duurzame eengezinswoning waar de bewoners naar op zoek zijn. Het huis staat op een afstand van de weg en de naburige gebouwen, op een onbebouwbaar stuk grond met een fraaie topografie, wat meteen ook het voordeel biedt van een grote wilde tuin. De woning ligt als een enclave in een natuurlijke en vredige omgeving.

De nieuwe uitbreiding in hout ligt in de lengte van het bestaande bakstenen volume. Een gemeenschappelijk dak verenigt beide delen. Het huis werd langs binnen geïsoleerd met strobalen als aanvulling op de bestaande inertie van het gebouw. De aanbouw brengt de bestaande structuur, waarvan de originele gevels en de geschikte binnenruimten worden behouden, niet uit evenwicht.

De oriëntatie van de schapenstal suggereert een bewoond gebouw. Er werd gekozen voor een seizoensgebonden compartimentering, waarbij slechts de helft van het huis wordt geïsoleerd terwijl een groot deel als ‘bruikbare ruimte’ wordt beschouwd. Dit deel is ontworpen als werkplaats en wordt gebruikt wanneer de buitentemperatuur het toelaat.

Qua materialen gaat de voorkeur naar natuurlijk en lokaal. Het stro en de hennep zijn Waals, terwijl de raamkaders in Europese lariks werden vervaardigd in de Ardennen. Een deel van de bakstenen uit de afbraak wordt hergebruikt voor het nieuwe metselwerk. Op deze manier is het project een voorbeeld van doordacht bouwen dat rekening houdt met de waarde van materialen in hun context, om ze vervolgens op de juiste manier te benutten.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.