Gepubliceerd op 06.05.2024 | Tekst: Amélie Poirel | Foto's: AgwA

Het project van AgwA, in de Mommaertsstraat in Oud-Molenbeek, is een typisch Brussels huis met een bijgebouw en veranda aan de achterkant die moeten worden samengevoegd. Om onnodige sloopwerken te vermijden, werd voor de REUSE-REDUCE-RECYCLE aanpak gekozen, waarbij benutten wat er al is voorop staat.

De eerste as van deze aanpak is Reuse: het potentieel zoeken in de bestaande toestand. Het is niet de bedoeling om helemaal van nul te beginnen, maar om gebruik te maken van de inherente kwaliteiten van de bestaande ruimtes, zoals het natuurlijke licht in de veranda, en om de delen gewoon samen te voegen zodat het geheel werkt. Aan de hand van enkele eenvoudige ingrepen werd een opening gemaakt tussen de bestaande aanbouw en de veranda, om sloopwerken te vermijden. Ook het hergebruik van elementen uit andere delen van het huis werd onderzocht, zoals deuren, badkamerelementen en de bestaande verwarmingsketel.

De tweede as van het project, Reduce, stelt in vraag of een nieuwe gevelopening per se moet worden verstevigd met beton of staal. AgwA innoveert hier door een houten constructie te onderzoeken. Tussen de veranda en het bijgebouw worden drie naast elkaar geplaatste balken ondersteund door drie houten kolommen. Synthetische materialen werden vermeden ten gunste van natuurlijke isolatie, met steenwol voor het dak en hennepblokken voor de binnenisolatie.

De laatste as van het project is Recycle, of het terugwinnen en hergebruiken van bestaande bouwelementen. De houten kolommen steunen bijvoorbeeld af op het metselwerk van de bestaande funderingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de arduinsteen uit de borstwering van het raam dat werd gesloopt om de keuken te verbinden met de tuin. De cementtegels op de vloer werden van een andere werf gered en zorgvuldig schoongemaakt voor hergebruik.

Door de elementen die er al zijn te benutten en te kiezen voor minder energie-intensieve bouwmethoden, innoveert AgwA opnieuw met houtbouw, net zoals in hun vorige project Verbiest. Hiermee tonen ze dat experimenteren met kleinschalige projecten hun manier van ontwerpen blijft bepalen.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.