Gepubliceerd op 26.09.2023 | Tekst: Hera Van Sande | Foto's: Stijn Bollaert

A+303 On Campus: Designing Higher Education

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+303 On Campus: Designing Higher Education. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Een opvallend blauw baken met een monumentaal profiel langs de Dokter Edouard Moreauxlaan in Oostende maakt deel uit van de ambitieuze plannen van de stad Oostende om de Oosteroever te transformeren tot een vitaal stedelijk weefsel. Dit stadsdeel kampt immers met een oud zeer: de drukke Moreauxlaan vormt een harde fysische grens tussen twee aparte werelden, de Havenwijk met zijn industriële logica enerzijds en de Vuurtorenwijk met zijn residentiële woonlogica anderzijds. Door de afname van de voorhavenactiviteit zijn er heel wat nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan, die echter geen antwoord bieden op het isolement. 

In een complex stadsproject zetten 51N4E en AWB resoluut in op diverse initiatieven die toch samenhang kunnen creëren in de versnipperde stadslob. Een ervan is de ontwikkeling van een cocreatiegebied met stedelijk karakter langs de Moreauxlaan, tussen de oude watertoren en Fort Napoleon, als overgangszone tussen woon- en havengebied. Met het oog op lokale, wervende economie wordt hier ingezet op een productief park met grote visibiliteit waar zowel onderwijs, onderzoek als ondernemen onderdak kunnen vinden. Het stedelijke en groene karakter van dit park moet er een aangename en aantrekkelijke werkomgeving van maken die zowel bedrijven als jonge gezinnen naar dit deel van de stad lokt. Van hieruit worden diverse oversteken naar de Vuurtorenwijk gecreëerd om van de harde barrière een zachte connectie te maken.

De eerst gerealiseerde aankondiging van dit nieuwe cocre-atiegebied is de rijzige blauwe toren boven op een statige blauwe sokkel, de InnovOcean Campus. Dit compacte en doordachte kantoor- en labogebouw van 8.000 m2 zoekt in de hoogte het zicht op zee op en maakt in de plint, vooral aan de zuidzijde, contact met zijn omgeving. In dit gebouw staat zee wetenschappelijk onderzoek op de voorgrond. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) sloegen de handen in elkaar om de maritieme onderzoeksactiviteiten te centraliseren en met diverse partners een mogelijk internationale kenniscluster te realiseren.

Evr-architecten voorziet in een sokkel met aan de zijde van de watertoren publieke functies zoals vergaderruimten en congresfaciliteiten en daarachter een zone met labo’s en logistieke diensten. Daarbovenop verschijnt een zeven bouwlagen tellende toren die zijn aanwezigheid in de omgeving markeert. Hier huizen kantoren, een zeebibliotheek en helemaal bovenaan een cafetaria met een prachtig vergezicht over de zee. In het gebouw werken meer dan 200 mensen, van wie 130 maritieme wetenschappers. Door het zeeklimaat met zijn zout, zand en rukwinden is geopteerd voor een robuust, onderhoudsarm gebouw met een zo egaal mogelijke gevel. De blauwe kleur van het glasmozaïek refereert aan het water, terwijl de bleke kleuren in het interieur en van het buitenschrijnwerk verwijzen naar het zand van het strand. Het circulaire en modulaire gebouw met zijn kolomarme structuur is zoveel mogelijk ontworpen als een open frame, om in de loop der tijd verschillende programma’s mogelijk te maken.

Een royale toegangspartij met verdiepte toegangshal onder een bovenliggend terras richt zich volledig naar het toekomstige Watertorenplein en vormt hierdoor een intermediaire ruimte tussen stad en leeromgeving.

(…)

A+303 On Campus: Designing Higher Education

Je kan het volledige artikel lezen in het nummer A+303 On Campus: Designing Higher Education. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Architect EVR architecten
Website evr-architecten.be
Project InnovOcean
Location Ostend

Programme The InnovOcean campus in Ostend centralizes the maritime research activities of ILVO, VLIZ and their project partners in a new office and research building.
Procedure Design & build
Client Groep Van Roey for ILVO, VLIZ & partners

Structural engineering VK Engineering
Service engineering VK Engineering
Acoustic VK Engineering
Sustainability evr-architecten
Lead contractor evr-architecten

Completion March 2022
Total floor area 8,416 m2
Budget € 19,083,748 (excl. VAT and fees)
Product/Supplier Soprema (insulation), Schüco (aluminium window & doors), Gyproc (drywall), Assa Abloy (gates)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.